Richard Seemann: Němečtí sociální demokraté zaznamenávají desetitisícový příliv členstva

8. březen 2017

Pět týdnů po nominování 61letého Martina Schulze za kandidáta na německého spolkového kancléře k podzimním volbám proudí do řad sociální demokracie tisíce nových členů.

Podle posledních informací jde o více jak deset tisíc sympatizantů, z nichž u 40 procent jde o mladé lidi do 35 let. Se svými 450 tisíci registrovanými členy se tak stala nejsilnější německou stranou před křesťanskodemokratickou CDU.

Nárůst sociálnědemokratického členstva se odráží v nadšení pro charismatického nového šéfa strany, který kvůli své angažovanosti v Bruselu stál mimo německou politiku.

Tajemství jeho úspěchu tkví především v tom, že se vydal na volební cestu Německem, kde svým základním heslem „spravedlnost pro všechny“ se obrací na dolních 80 milionů, na nichž leží těžkosti doby. Vyzdvihuje svůj život člověka bez středoškolského vzdělání, pro zranění vyřazeného fotbalisty propadlého alkoholismu, který jako vyučený knihkupec se vypracoval až do funkce prezidenta evropského parlamentu.

Mají změny reálnou naději?

Soustřeďuje se jako excelentní řečník nikoliv na vysokou politiku, ale na životní situaci týkající se převážné většiny voličů, kteří hledají spravedlnost u nejstarší německé strany.

Martin Schulz

V době, kdy byl Schulz mimo Německo, v posledních letech v jeho zemi prudce narostla chudoba. Jak poukazuje renomovaný „Die Zeit“, ukazují zprávy výzkumných a občanských organizací, že se stále prohlubuje a dosáhla nového maxima. Zpráva o vývoji chudoby došla k závěru že již před dvěma lety žilo v Německu na 13 milionů chudých osob, které měly méně než 60 procent středního příjmu. To nyní vzrostlo u důchodců téměř o 50 procent a jeden a půl milionů občanů je závislých na potravinových bankách.

A právě Schulzovou mantrou je konstatování, že agendu 2010, která negativně zasáhla občany hledající práci a omezila jejich podporu, je nutno napravit. Vedení sociální demokracie nyní přijalo koncept na odbourání této situace prodloužením podpory nezaměstnaným, zajištěním jejich rekvalifikace, péči o ohrožené rodiny a důchodce.

S napětím se nyní očekávají nová čísla o vývoji předvolební situace, která mají být zveřejněna koncem týdne, zdali naděje voličů, kteří si přejí změnu společenské situace, má reálnou naději.

Spustit audio