Ostrava získala obraz darovaný exprezidentu Svobodovi. Pátrá po tajuplném autorovi

Ostravská Vysoká škola báňská získala výjimečný obraz. Po sedmdesáti letech se do Ostravy vrátilo dílo s názvem Elektrárna a koksovna Generál Svoboda Ostrava II. Někdejší prezident Ludvík Svoboda ho dostal od Ostravanů darem. Velkoformátové plátno, které zachycuje průmyslové panorama 40. let, si lidé mohou prohlédnout v Ústřední knihovně technické univerzity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrava získala obraz darovaný exprezidentu Svobodovi. Vysoké škole ho zapůjčila jeho rodina

Ostrava získala obraz darovaný exprezidentu Svobodovi. Vysoké škole ho zapůjčila jeho rodina | Foto: Stanislav Janalík

Výjev továrny zahalené v dýmu člověka doslova hypnotizuje. Obraz ale nevyniká průmyslovou šedí, ale spíše barvami jara.

„Stále více se mi líbí a myslím, že je tady na nejlepším místě,“ říká dcera armádního generála a někdejšího československého prezidenta Zoe Klusáková-Svobodová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostrava získala obraz darovaný exprezidentu Svobodovi. Vysoké škole ho zapůjčila jeho rodina. Natáčel Stanislav Janalík

Postává jen kousek od obrazu, který visel jejímu otci v pracovně. „Bylo to skutečně živě spjaté s osvobozováním Ostravy. Věděli jsme, že tatínek dostal takovouto poctu od Ostraváků a nejen pro sebe, ale i pro své spolubojovníky,“ dodává.

Architektka Vysoké školy báňské a jedna z iniciátorek návratu díla na Ostravsko Eva Špačková se teď těší na pátrání ostravských umělců, pamětníků pedagogů nebo badatelů po tajuplném autorovi obrazu, který se před lety podepsal jako Jeník E.

„Je to taková historická detektivka, bude chvilku trvat, než se příběh rozplete. Budu se osobně snažit, aby se dál zjišťovalo, kdo je autorem a jakým způsobem obraz vznikl, protože mě to samozřejmě také zajímá,“ podotýká Špačková.

Dílo z roku 1944 je dlouhé roky připisováno ostravskému malíři a někdejšímu proděkanovi Pedagogické fakulty v Ostravě Zdeňku Jelínkovi. Skutečnost ale může být jiná. „Po několikaměsíčním pátrání a po konzultaci s některými ještě žijícími autory si myslím, že autorství nemůže být potvrzeno zcela na sto procent,“ naznačuje malíř a grafik Josef Odráška.

Návrat obrazu do Ostravy má být v budoucnu hlavně připomínkou průmyslové slávy regionu pro nejmladší generaci. „Je to významný den, zejména pro mladou generaci. Dostali jsme se do doby, kdy průmysl, který je zachycený na obrazu, je minulostí,“ uzavírá zastupující rektor Vysoké školy báňské Petr Noskievič.

Ostrava získala obraz darovaný exprezidentu Svobodovi. Vysoké škole ho zapůjčila jeho rodina | Foto: Stanislav Janalík

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme