Kauza TSK: policie podezřívá náměstka Pivce, že si měl říct o úplatek šest milionů

Policie podezřívá náměstka ředitele Technické správy komunikací (TSK) Ladislava Pivce, že si měl říct o úplatek šest milionů korun. Peníze měl žádat v souvislosti s pěti zakázkami městské firmy. Z Evropské unie na ně podle kriminalistů šlo 708 milionů korun. Policie od úterka zasahovala na nejméně 25 místech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Pivec

Ladislav Pivec | Zdroj: ČTK

Policisté odposlouchávali Pivcův telefon, nasadili i prostorové odposlechy. Vrcholný manažer si podle nich měl o peníze říkat na schůzkách s manažery společností, které se ucházely o zakázky TSK. Městská firma podepsala smlouvy na všechny tendry v roce 2015.

Návštěvu policistů ve firmě potvrdili bez bližších podrobností jen mluvčí Eltoda a firmy AŽD. Mluvčí AŽD Jiří Dlabaja ve čtvrtek řekl, že firma ani žádný její zaměstnanec nebyl obviněn. Kriminalisté byli i v sídle společností Camea.

Vedle pěti zmíněných zakázek policisté vyšetřují dalších 25 tendrů TSK.

Policisté od úterý podle v kauze podle informací Radiožurnálu zasahovali nejméně v devíti firmách. Kromě Prahy sídlí v Brně, Kladně a v Čelákovicích. Ve čtvrtek detektivové propustili Pivce a další dva stíhané na svobodu, jak potvrdila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Radiožurnálu potvrdila, že počet stíhaných se nezměnil.

Radiožurnál se Pivce chtěl na kauzu zeptat, nebral však telefon ani nereagoval na zaslanou SMS zprávu.

Ministerstvo dopravy v reakci na vyšetřování zmrazilo státní dotace všem projektům pražské Technické správy komunikací. Mluvčí ministerstva Tomáš Neřold řekl, že na letošek měli pražští silničáři přislíbeno od státu asi 300 milionů korun.

Na celou kauzu reagovalo také ministerstvo dopravy. Dočasně zmrazilo dotace na dopravní stavby od státu pro TSK. Magistrát ale tvrdí, že se vyšetřování netýká zakázek, na kterých se finančně podílel stát.

„Je jedno, co pozastaveno je nebo není. Jsme schopni to velmi rychle napravit, prokázat a jít dál. Ale tady není ani špetka podezření z naší strany vůči těmto zakázkám. My to bereme tak, že je to preventivní opatření a my se mu rádi podvolíme a během čtrnácti dnů ho vypořádáme,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD.

TSK je příspěvková organizace hlavního města Prahy, která se stará o pražské komunikace a chodníky. Město nyní dokončuje transformaci firmy na akciovou společnost.

Pavla Firbacherová, Filip Titlbach, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme