Po Německu ruší mítinky tureckých politiků i další města. Rakousko proti agitacím chystá zákon

Po Německu ruší i další evropské země vystoupení tureckých politiků. Scénář bývá podobný - turečtí politici oznámí, že přijedou třeba do Švýcarska nebo Nizozemska na diplomatická jednání a na setkání s krajany. Ve skutečnosti dělají kampaň před dubnovým referendem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan na kampani před dubnovým referendem

Turecký prezident Erdogan na kampani před dubnovým referendem | Zdroj: Reuters

Referendum v Turecku má posílit pravomoci prezidenta Erdogana. On sám tvrdí, že brzy do Evropy přijede osobně. Zatím k evropským Turkům promlouvá alespoň z filmového plátna.

Film Reis, v překladu z turečtiny Vůdce, ukazuje pouze dětství, mládí a začátek politické kariéry Recepa Tayipa Erdogana. Úplně chybí jeho slavná, ale i sporná kariéra šéfa vlády a prezidenta. Recenze evropských médií se shodují, že film Erdogana glorifikuje, a to jen pár týdnů před ústavním referendem v dubnu.

Německo opět zrušilo vystoupení tureckého ministra. Budova měla nedostatečnou protipožární ochranu

Číst článek

„Ten film jsme netočili kvůli referendu, ani jsme tak nenačasovali jeho premiéru. Měl jít do kin už loni v září, ale nakonec jsme ho dali prezidentovi jako dárek k jeho narozeninám v únoru. Je to prostě štěstí, všechno se to stalo spontánně,“ tvrdil po premiéře filmu v Turecku představitel hlavní role, tedy prezidenta Erdogana, Reha Beyoglu.

Nyní film promítají některá kina v Německu, Rakousku, Belgii, Itálii, Francii nebo Dánsku. Tedy v zemích, kde žijí Turci s právem hlasovat v dubnovém referendu.

Rakousko připravuje nový zákon

Chvíli se snímek promítal i v Curychu, kde chtěl v neděli vystoupit i turecký ministr zahraničí. Vláda tamního kantonu chce ale po švýcarské vládě, aby akci zakázala. Po internetu totiž koluje leták, kde turecký organizátor zve veřejnost jasně na setkání o referendu, nejde tedy jen o schůzku s konzuly, jak tvrdil ministr Cavusoglu.

„Ve Švýcarsku nemůže nikdo dělat propagandu, ať je to turecký ministr zahraničí, německá kancléřka, nebo francouzský prezidentský kandidát,“ řekla televizi SRF poslankyně švýcarského parlamentu Kathy Riklinová.

Herec Reha Beyoglu, který ve filmu Reis hrál roli prezidenta Erdogana, pózuje při premiéře. | Foto: Reuters

Oficiálně Curych vystoupení tureckého politika nechce dovolit kvůli obavám z bezpečnosti. Sousední Rakousko kvůli napjatým turecko-evropským vztahům narychlo předložilo nový zákon, který má volební kampaň cizích politiků na rakouské půdě zakázat.

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka v rozhlase ORF vysvětloval, že vláda by v budoucnu mohla zakázat vystoupení politikům ze zemí mimo Evropskou unii, pokud by názory šířené na jejich mítinku mohly ohrozit společenský smír v Rakousku nebo odporovaly evropské úmluvě o ochraně lidských práv.

Případnou návštěvu tureckého prezidenta Erdogana už tenhle zákon zakázat nestihne. Sám Erdogan zatím ještě neřekl, kdy a kam přesně pojede. Podle vlastních slov se ale ještě do dubna chystá do Evropy.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme