Tusk bude dál předsedou Evropské rady, proti bylo jen Polsko

Země Evropské unie ve čtvrtek na summitu v Bruselu rozhodly, že prodlouží mandát současnému předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Na Twitteru to uvedli premiéři Belgie Charles Michel a Lucemburska Xavier Bettel. Proti Tuskově pokračování ve funkci ostře vystupovala polská vláda premiérky Beaty Szydlové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk na summitu Evropské unie.

Donald Tusk na summitu Evropské unie. | Zdroj: Reuters

„Evropská rada rozhodla o zvolení Donalda Tuska předsedou pro další funkční období. Proti bylo jen Polsko," napsal na Twitteru také český premiér Bohuslav Sobotka.

Tusk tak nyní bude řídit unijní vrcholné schůzky až do konce listopadu 2019. „Děkuji za to, že jste mi drželi palce, a za srdečnou podporu. To pomohlo," reagoval na znovuzvolení na twitteru.

Rozhodnutí není překvapením, pro pokračování Tuska ve stávající funkci se při příchodu na summit vyslovili v zásadě všichni prezidenti a premiéři s výjimkou Szydlové. Její vláda navrhla vlastního kandidáta - europoslance Jacka Saryusze-Wolského - a varovala, že by nemusela souhlasit s celými závěry čtvrteční vrcholné schůzky. Szydlová při příjezdu na summit zdůraznila, že zvolení Tuska proti vůli jeho vlasti podkopá jednotu Evropské unie.

Tusk svůj post v čele Evropské rady ve čtvrtek uhájil právě přes odpor polské vládní euroskeptické strany Právo a spravedlnost (PiS) v čele s Jaroslawem Kaczyńským, která prohlásila, že Tusk je nezpůsobilý sloužit další funkční období.

Polská vláda Tuskovi mimo jiné vytýká, že ve své funkci nehájil dostatečně polské zájmy, a také tvrdí, že podporuje polskou opozici. Szydlová v dopise premiérům unijních zemí vysvětlila tento krok tím, že Tusk "zneužíval autority šéfa Evropské rady v domácích sporech" v Polsku, kde prý podporoval i "pokus opozice o svržení vlády mimoparlamentními metodami", jak popsala loňský pokus opozice o okupaci sněmovního sálu během přijímání rozpočtu vládní většinou.

Mluvčí polské vládní strany Beata Mazureková uvedla, že čtvrteční rozhodnutí nevěstí pro Evropu nic dobrého.

Tusk, který byl sedm let polským premiérem, začal summity Evropské unie poprvé řídit v prosinci 2014, kdy ve funkci nahradil Hermana Van Rompuye. Podle unijních smluv může být předsedou Evropské rady jen dvě funkční období, celkem tedy pět let. "Unijní prezident", jak bývá funkce někdy označována, řídí jednání summitů a určuje jejich agendu. Zastupuje také unii navenek. Měl by pomáhat při hledání shody mezi členskými státy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme