Dovolená za časů Trumpa a Erdogana: nejistý byznys a vízová noční můra

Cestování je pro mnohé výsostnou svobodou. Ale události jako brexit či imigrační výnosy Donalda Trumpa tuto svobodu ohrožují, stejně jako diskusi o bezvízovém styku mezi Evropskou unií, Spojenými státy a Kanadou. V Berlíně se právě koná Mezinárodní veletrh cestovního ruchu, na největší světovou akci svého druhu však doléhá současná nejistota. Němci jsou přitom v cestování bez víz světovými rekordmany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egypt, turistika, Rudé moře, turisté, dovolená

Egypt, turistika, Rudé moře, turisté, dovolená | Foto: Štěpán Macháček

"Pokud bychom my, Němci, opět potřebovali víza při cestě do USA, byla by to noční můra,“ cituje Deutsche Welle Michaela Frenzela, prezidenta Spolkového svazu německého turistického hospodářství (BTW). "V našem oboru jsme zcela závislí na tom, aby klienti mohli cestovat bez jakýchkoli omezení, bez ohledu na náboženské vyznání, původ nebo rasu,“ zdůrazňuje Frenzel.

Cestovní ruch je bezesporu nejistý byznys. Nejkrásnější týdny roku chceme strávit co nejdál od každodenních povinností a starostí, takže se pochopitelně nevydáme do destinací, kde číhají bezpečnostní rizika. I proto, hlavně kvůli teroristickým hrozbám, v minulých letech výrazně ubylo turistů v Egyptě a Tunisku.

A také v Turecku, kde ještě v roce 2015 trávilo dovolenou více než pět a půl milionu Němců. Země kromě příjemného klimatu nabízí příznivé ceny a kvalitní služby, což oslovuje hlavně rodiny s dětmi. Turecké politické turbulence ale zapříčinily, že zájem turistů loni poklesl o čtyřicet procent.

Méně turistů, více zatčených

Stejný trend můžeme pozorovat i v prvních měsících letošního roku, kdy se rezervace dále propadají, a to až o 58 procent. Vyplývá to z tiskové zprávy berlínského veletrhu. Lze si jen velmi obtížně představit, že si Němci budou užívat dovolenou na turecké riviéře ve stínu nedávných teroristických atentátů, dozvuků neúspěšného převratu a stále probíhajícího zatýkání odpůrců prezidenta Erdogana.

Egypt doufá v návrat turistů. Místní proto úzkostlivě dbají na bezpečnost

Číst článek

Uklidnění nepomáhá ani současné napětí mezi Ankarou a Berlínem. Veřejnost je s roztržkou konfrontována každodenně a mediálně propírané neshody atraktivitě Turecka nepřidávají, podotýkají představitelé německého turistického ruchu.

Ti doufají, že zástupci tureckého cestovního ruchu budou na veletrhu prezentovat zajímavé nabídky, které by přilákaly turisty ještě letos. Zlepšení vzájemné spolupráce by mohla napomoci i návštěva tureckého ministra cestovního ruchu na veletrhu v Berlíně.

Jak nalákat turisty?

Ministrova iniciativa svědčí podle Deutsche Welle o tom, že veletrh je opravdu významnou událostí. Do Berlína se sjelo zhruba 10 tisíc vystavovatelů ze 184 zemí. A není divu, první týdny a měsíce v roce jsou pro odvětví zcela klíčové. Je to doba, kdy plány potenciálních cestovatelů uzrály, a tudíž je třeba zajistit si letní dovolenou.

Jak podotýká prezident Spolkového svazu německého turistického hospodářství Frenzel, Němci zůstávají v tomto ohledu světovými přeborníky. Loni na dovolenou a soukromé výlety vynaložili na 60 miliard eur, což představuje oproti roku 2015 dvouprocentní nárůst. Od nejmladších po nejstarší, průměrný Němec stráví na cestách 20 dní. A letos by to mohlo být ještě o něco více.

Zatímco mnoho Němců tráví raději dovolenou ve vlasti, hlavně na pobřeží Baltu a na horách, pokud jde o zahraničí, zůstává nejoblíbenější destinací Španělsko, následováno Řeckem, které z pohledu zájmu turistů zažívá obrovský boom. Poptávka se v porovnání s minulým rokem zvýšila o 70 procent.

Pláž na břehu Baltského moře | Foto: Klára Stejskalová

Na oblibě u Němců získávají také Bulharsko a Chorvatsko. Německé turisty také lákají Kypr a Maroko. Na výsluní zájmu se pomalu dostávají i Egypt a Tunisko, na něž po několika krvavých teroristických útocích turisté načas zanevřeli, shrnuje Deutsche Welle.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Jana Šmídová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme