Diktát Berlína, zní z Polska po znovuzvolení Tuska do čela Evropské rady

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski v rozhovoru se serverem wpolityce.pl označil znovuzvolení krajana Donalda Tuska do čela Evropské unie za signál toho, že EU se podřizuje "diktátu Berlína". Polsko nyní vetuje závěry ze summitu Evropské unie. Podle právníků tím ale nezpochybní zvolení Tuska do čela Evropské rady, uvedla ve čtvrtek televize TVN 24.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Předseda Evropské rady Donald Tusk | Zdroj: Reuters

Polská opozice vnímá Tuskovo znovuzvolení jako porážku nynější konzervativní vlády, zatímco vládní tábor označuje Tuskovo pokračování za "úspěch Německa".

Závěry ze summitu bývají přijímány konsensem, což znamená, že šéfové států a vlád obvykle jednají tak dlouho, dokud se jim nepodaří dospět k dohodě. Pokud Varšava vytrvá v odporu, závěry summitu ohledně migrace, unijní prokuratury či ekonomiky, by mohly být přijaty jako prohlášení 27 států, podotkl list Gazeta Wyborzca na svém webu.

Szydlová začala po Tuskově znovuzvolení blokovat přijetí závěrečného dokumentu. Podle českého premiéra bude muset šéfka polské vlády svůj postup vysvětlit. "Není možné, aby jedna členská země vetovala důsledně všecny závěry, aniž by uvedla nějaké konrkétní věcné argumenty." řekl Bohuslav Sobotka z ČSSD. Summit pokračuje jednáním o vnější bezpečnosti a společné obraně. Závěry summitu musí podpořit všechny země Evropské unie, jinak nebudou platné.

Tuska nechceme. Polská vláda navrhla do čela EU vlastního kandidáta

Číst článek

Podle předsedy vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského byla porušena pravidla volby vrcholných unijních činitelů a výsledek hlasování ukazuje, že unie je ovládána Německem. Myšlenka, že by Polsko unii opustilo, je ale podle Kaczyńského nesmysl.

Polský konzervativní kabinet Tuska tvrdě kritizuje. Premiérka Beata Szydlová tvrdí, že Tusk, který má blízké vztahy s centristickou opozicí, několikrát porušil svůj "evropský mandát", když se zapojil do "vyhrocených" sporů na národní úrovni. V dopise ostatním účastníkům summitu jej dokonce obvinila z pokusu o svržení polské vlády neparlamentní cestou.

Podle Kaczyńského nerespektovali ve čtvrtek unijní vůdci na summitu v Bruselu pravidlo, že při volbě vrcholných představitelů unie by tito činitelé měli mít podporu své domovské země.

"To je směšné strašení, které budí jen politování," řekl bývalé šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski o výhružkách, že Polsko nepřijme závěry summitu. Varšava se podle něj ocitla v izolaci. "Ukázalo se, že když seriózní politici mají volit mezi Jaroslawem Kaczyńským a EU, vybrali si EU," dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme