Zaměstnanci berlínských letišť vstoupí v pátek ráno do 25 hodinové stávky za zvýšení mezd

Zaměstnanci berlínských letišť Schönefeld a Tegel budou do pátku 25 hodin stávkovat. Až do sobotního rána do pěti hodin nebudou odbavovat lety z německé metropole. Odborový svaz Verdi požaduje pro letištní personál zvýšení platu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozemní personál prochází hlavní halou berlínského letiště Tegel během stávky

Pozemní personál prochází hlavní halou berlínského letiště Tegel během stávky | Zdroj: Reuters

Odbory požadují pro dva tisíce zaměstnanců berlínských letišť zvýšení hodinové mzdy z 11 na 12 eur, tedy v přepočtu z přibližně 300 na 327 korun. Letištní personál kvůli tomu už dříve na několik hodin stávkoval, letecké společnosti proto tehdy musely škrtnout řadu letů.

Stávka začne v pátek ve čtyři hodiny ráno a bude trvat až do sobotních pěti hodin ráno. Kvůli stávce budou v pátek zrušeny čtyři lety mezi Berlínem a Prahou.

„Stávka je bohužel nevyhnutelná, neboť zaměstnavatelská strana dosud nepředložila žádnou nabídku, o které by bylo možné diskutovat," prohlásil hlavní odborový vyjednávač Enrico Rümker.

Letiště v Berlíně a Hamburku ochromila stávka. Pozemní personál bojuje za vyšší mzdy

Číst článek

Aktuální stávka se dotkne jednoho z největších turistických veletrhů, berlínského ITB, který byl právě zahájen a na který každoročně přijíždí do německé metropole na 120 tisíc návštěvníků.

Chystaný protest s ohledem právě na berlínský veletrh kritizovala letecká společnost Air Berlin. „Celý svět se dívá na Berlín. Ta stávka je zbytečná," řekl mluvčí aerolinek Ralf Kunkel. „Očekáváme řešení u jednacího stolu a ne na úkor cestujících," dodal.

Cestující nemohou počítat s odletem z pražského ruzyňského letiště v 06:30, příletem v 09:40 a navazujícím odletem v 10:40, ani s příletem v 18:50. „Je pravděpodobné, že náhradní lety budou zkoordinovány na sobotu, pokud stávka nebude pokračovat i v sobotu, ale to v tuto chvíli my nevíme," řekla mluvčí letiště Marika Janoušková. Bude podle ní záležet na leteckých společnostech a na informacích, jaké získají v Berlíně.

ČTK, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme