Jižní Korea hledá prezidenta. Ústavní soud potvrdil sesazení Pak Kun-hje kvůli korupci

Korejský ústavní soud odvolal z funkce prezidentku Pak Kun-hje. Definitivně tak potvrdil rozhodnutí parlamentu o prezidentčině impeachmentu kvůli jejímu podílu na korupčním skandálu. Vše nasvědčuje tomu, že brala úplatky od velkých firem prostřednictvím speciálně vytvořených fondů. Pak Kun-hje se stala první demokraticky zvolenou prezidentkou Jižní Koreje, která musí z úřadu odejít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pak Kun-hje je první demokraticky zvolenou prezidentkou Jižní Koreje, která musí z úřadu odejít.

Pak Kun-hje je první demokraticky zvolenou prezidentkou Jižní Koreje, která musí z úřadu odejít. | Zdroj: Reuters

Páteční verdikt pro zemi znamená, že v současnosti nemá prezidenta a podle ústavy musejí být nejpozději do 60 dnů vypsány nové prezidentské volby.

Pak Kun-hje byla zapletená do korupčního skandálu firmy Samsung, potvrdila jihokorejská prokuratura

Číst článek

Podle korejské televize a některých zpravodajských serverů ale politické strany s touhle variantou téměř na pevno počítaly, takže ačkoli se zdá, že času na vypsání voleb a rozjezd prezidentské kampaně je málo, v zákulisí už samozřejmě přípravy na volby začaly dávno před pátečním verdiktem.

Verdikt ústavního soudu živě přenášely některé korejské televize a samotné zasedání trvalo asi 25 minut. Předsedkyně ústavního soudu v odůvodnění jasně řekla, že všech osm soudců, kteří se měli vyslovit, se jednomyslně shodlo na tom, že chování Pak Kun-hje je neslučitelné s funkcí, kterou vykonávala a není jiná možnost, než ji z úřadu odvolat.

Když korejská televize oznámila rozsudek, lidé v ulicích Soulu začali slavit. | Foto: Reuters

Rozsudek přivítali hlavně vysokoškolští studenti. Ti tvrdili, že v době jejího prezidentování se univerzity změnily na příjemce sponzorských darů, že do chodů škol začali zasahovat bohatí podnikatelé a univerzity postupně přestávaly sloužit své funkci.

Několik tisíc studentů už od čtvrtka čekalo v centru Soulu na soudní rozhodnutí, a když ho korejská televize oznámila, začali v ulicích slavit. Teď chtějí, aby případ pokračoval u civilního soudu, který rozhodne, zda chování bývalé prezidentky zaslouží i trestněprávní postih.

Během demonstrací v Soulu zemřeli také dva lidé. Zraněných jsou desítky. Potvrdila to jihokorejská policie. Příznivci odvolané prezidentky Pak Kun-hje se po vynesení rozsudku ústavního soudu pokusili prorazit policejní zátarasy.

Co vedlo k prezidentčině impeachmentu?

Prezidentka tak bezmezně věřila své přítelkyni Čche Son-sil, že jí umožnila přístup k interním vládním dokumentům. Tím vlastně zasahovala to chodu státu, ačkoli k tomu neměla žádné oprávnění, nebo povolení.

Navíc jsou obě ženy podezřelé z toho, že vytvořily speciální fondy, do kterých velké jihokorejské firmy musely přispívat organizacím a nadacím, které ve skutečnosti právě kamarádka prezidentky řídila. Kauza se točí i kolem světoznámé korejské společnosti Samsung.

Ústavní soud potvrdil rozhodnutí parlamentu o impeachmentu Pak Kun-hje | Foto: Reuters

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme