'Odcházíme jako sjednocená strana. Soustřeďme se na nadcházející volby,' ukončil Sobotka sjezd ČSSD

ONLINE V ČLÁNKU. Staronovým předsedou sociální demokracie se v pátek stal Bohuslav Sobotka. V tajné volbě získal 67 procent hlasů, tedy zhruba dvě třetiny. Volilo ho 460 delegátů, 201 hlasovalo proti a 26 hlasů bylo neplatných. Ve volbě neměl protikandidáta. Statutárním místopředsedou strany je opět ministr vnitra Milan Chovanec. Získal 379 hlasů a porazil tak jako před dvěma lety poslance Jeronýma Tejce, který měl 280 hlasů. Zvoleni byli i místopředsedové. V sobotu sněm pokračuje druhým dnem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd ČSSD v Brně, Bohuslav Sobotka

Sjezd ČSSD v Brně, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Bohuslav Sobotka při poslední volbě v roce 2015 získal zhruba 85 procent hlasů. Podobně úspěšný byl i dva roky předtím, kdy ho podpořilo asi 84 procent delegátů.

Přestože Sobotka získal slabší podporu než v minulých letech, dnešní vítězství prý považuje za silný mandát. „Vážené přítelkyně, vážení přátelé, chtěl bych poděkovat. Je to pro mě velmi silný a důležitý okamžik, protože jsem byl zvolen počtvrté do vedení ČSSD. To se v novodobé historii povedlo jen jednomu předsedovi ČSSD, byl to Miloš Zeman,“ řekl po zvolení Sobotka.

V nominačním projevu Sobotka ostře kritizoval ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Není sociálně citlivý miliardář, ale člověk, který nemá rád demokracii, řekl na brněnském sjezdu ČSSD Sobotka.

Nejsem opozice uvnitř ČSSD, jen mám jiný pohled, říká Tejc

Číst článek

Vicepremiér jeho vlády chce podle něj získat absolutní a nekontrolovanou moc všemi prostředky. Babiš se proti jeho tvrzení později ohradil. „Nechápu, že se mnou pan premiér tři roky sedí ve vládě, když tohle říká," reagoval Babiš.

„Nebudu diskutovat o tom, co budeme dělat, když skončíme druzí. Chci skončit na prvním místě, aby sociální demokracie sestavovala příští vládu," uvedl také v projevu Sobotka s tím, že půjde jen do takové vlády, v níž ČSSD uplatní svůj program.

„Volby budou o charakteru této země, nemám povahu, abych tomu jen přihlížel. Do zápasu o budoucí charakter země chci vstoupit se vší silou, chci vás do toho zápasu zorganizovat a vést," uvedl s tím, že se nebude bát rozhodovat.

Sjezd ČSSD, Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Sobotka také na post statutárního místopředsedy podpořil ministra vnitra Milana Chovance, který funkci obhajoval. „Předseda strany nemůže před volbami nebo během voleb bojovat na několika frontách. Na prvního místopředsedu se musí plně a bezvýhradně spolehnout. Když to tak nefunguje, před občany to neutajíte. Lidé to poznají a pak to poznamená celou stranu," varoval Sobotka.

Antibabiš pro mě není téma, říká nový místopředseda ČSSD Birke

Číst článek

Chovanec pak skutečně poslance a kritika současného vedení Jeronýma Tejce porazil a post statutárního místopředsedy obhájil. „Volby vyhrajeme a ukážeme této zemi, že ČSSD je silou pro lidi, pro lidi práce, pro naše voliče a pro spodních 10 milionů. Pro ty jsme tady už 140 let,“ řekl po zvolení Chovanec.

Posty řadových místopředsedů pak obhájili ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, předseda sněmovny Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Do vedení sociální demokracie delegáti nově zvolili poslance a volebního manažera Jana Birkeho a náměstka pražské primátorky Petra Dolínka. Poslanec Jeroným Tejc ve volbě o tři hlasy neuspěl.

Sobotka ve svém prvním, zhruba půlhodinovém úvodním pátečním projevu zrekapituloval úspěchy vlády. Zmínil mimo jiné zvýšení minimální mzdy, valorizaci penzí nebo zrušení poplatků ve zdravotnictví. Kabinet pak podle něj drží pohromadě trpělivost a zkušenosti sociálních demokratů.

Odsoudil populisty a extremisty, kteří využívají strachu lidí. „Čím větší je strach mezi lidmi, tím pro ně lépe. Mají šanci získat větší množství hlasů,“ řekl Sobotka. „Populisté a extremisté se nemusí obtěžovat tím, že by nabízeli skutečné řešení," dodal.

Začal sjezd ČSSD: Strana potřebuje mladé politické talenty, myslí si politolog Jelínek

Číst článek

Sobotka rovněž už v úvodním v projevu kritizoval svého koaličního partnera, hnutí ANO. „Nejsem sám, kdo má pocit, že v otázce svobody se na politické scéně nepříjemně utahují šrouby,“ řekl Sobotka a zmínil plakát s nápisem Jeden národ, jedna firma, jeden vůdce.

„Abychom řešili problémy naší země, není nutné se podvolovat vládě silné ruky a udělat z našeho státu firmu, kde budou lidé jenom lopatkami ve velkém kole,“ připomenul nedávný sněm hnutí ANO a projev středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z ANO.

Anna Jadrná, Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme