Švýcarsko jde proti proudu. Vystoupení tureckého ministra nezruší kvůli svobodě slova

Švýcarské federální úřady v pátek odmítly zakázat na žádost curyšského kantonu nedělní mítink s účastí tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua. Bern to podle agentury AFP zdůvodnil tím, že přítomnost tureckého diplomata nepředstavuje takové bezpečnostní riziko, jež by opravňovalo zásah do svobody vyjadřování. Podobné akce už byly zrušeny v nizozemském Rotterdamu a některých německých městech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erdoganovi příznivci.

Erdoganovi příznivci. | Zdroj: Reuters

Turečtí politici v posledních dnech rozjeli kampaň před dubnovým referendem o změně ústavy, která má v Turecku zavést prezidentský systém. Hlasy voličů se snaží získat i za hranicemi, zejména v Německu, kde žijí téměř tři miliony Turků. Asi polovina z nich se může referenda účastnit.

Ve Švýcarsku žije asi 120 tisíc Turků, většina z nich v kantonech Curych, Aargau, Basilej a Vaud.

Po Německu ruší mítinky tureckých politiků i další města. Rakousko proti agitacím chystá zákon

Číst článek

Německé místní úřady ale v uplynulých dnech zrušily několik mítinků, na nichž měli vystoupit turečtí ministři. Německo si za to vysloužilo tvrdou kritiku mimo jiné od tureckého prezidenta Recepa Tayippa Erdogana, který postup německých úřadů srovnal s konáním nacistických úřadů v první polovině 20. století.

Kampaň chtěl vést šéf turecké diplomacie i v nizozemském Rotterdamu, kde ale akce byla také nakonec zrušena.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme