Automuzeum v Dětřichově vystavuje víc než stovku škodovek. Většina je pojízdná

10. březen 2017
Česko – země neznámá

V bývalé textilní továrně v Dětřichově na Liberecku našly své místo tisícovky, stovky a stodvacítky - auta dobře známá z našich, zejména socialistických silnic. Více než stovku vozů zachránil před sešrotováním Luboš Skalický, automechanik, majitel autoservisu a především nadšený sběratel.

V Dětřichově, který se nachází asi 20 kilometrů severně od Liberce, má sběratel svoje kořeny, a tak mu osud bývalé textilky nebyl lhostejný. Německá fabrika fungovala ještě v dobách Sudet. Po druhé světové válce v ní byla umístěna zvířata zemědělského podniku a později se tu rozběhla výroba frýdlantských strojíren. Počátkem 90. let ale provoz v továrně skončil definitivně.

Právě v roce 1990 začal tehdy dvacetiletý Luboš Skalický sbírat auta. Prvním kouskem byla Škoda Rapid po řediteli mladoboleslavské škodovky. Jako automechanikovi a majiteli autoservisu mu prošla rukama řada automobilů. Některé mu zákazníci sami darovali, jiná auta na poslední chvíli zachránil před osudem šrotu v tavících pecích. Původně skromné sběratelské začátky se změnily ve vášeň, počet aut narůstal, a tak se část pozoruhodného areálu bývalé textilky stala jejich domovem.

Nejstarší exponát představuje tisícovka z roku 1955. Nejoblíbenějším vozem Luboše Skalického je obytná Škoda 1203 vyrobená ve Vrchlabí v roce 1981, která se dříve nedala koupit jako soukromé vozidlo. Na první pohled zaujme celá řada soutěžních speciálů, od tisícovky z Rally Monte Carlo až po Škodu 130 LR, se kterou jezdíval slavný nor John Haugland.

Automuzeum Dětřichov

Stačí sednout, otočit klíčkem a může se jet

Drtivá většina aut je v provozuschopném stavu a má platnou STK. Vesměs zůstávají ve stavu, v jakém je sběratel získal. V některých škodovkách jsou i věci, které tam nechali jejich majitelé, takže někde uvidíte sluneční brýle, jinde deštník nebo pumpičku za oknem. Původní stav je totiž sběratelsky nejcennější.

Každé auto se alespoň jednou ročně snaží sběratel projet. Řada vozidel se pak pravidelně účastní různých motoristických akcí. Jednu z nich teď v Dětřichově připravují, a tak budou k vidění nejen muzejní exponáty, ale i kousky dalších sběratelů. Do Dětřichova se můžete vydat 22. dubna na „Setkání příznivců vozidel s motorem vzadu z dob ČSSR“. Akce začne v deset dopoledne, v plánu je kromě prohlídky automuzea a krásné sudetské fabriky i výlet po stopách úzkokolejky, návštěva rozhledny v Heřmanicích či návštěva muzea a výroby skla.

Automuzeum Dětřichov je otevřené především o víkendech. Pokud by bylo zavřeno, stačí zavolat a za pár minut určitě někdo dorazí.

Spustit audio