Handicapovaná zvířata nacházejí svůj nový domov v záchranné stanici ve Vendolí

10. březen 2017
Česko – země neznámá

Zvířatům v nouzi pomáhají už 30 let v Záchranné stanici volně žijících zvířat ve Vendolí na Svitavsku. Ošetří je a vrátí zpátky do přírody. Ale jen některá z nich. Ostatní našla ve Vendolí svůj náhradní domov. V záchranné stanici se o ně nejen starají, ale nabízí také všem příchozím, aby se na ně podívali zblízka a dozvěděli se víc o jejich životě.

Především děti si mohou v záchranné stanici vybudovat hezký vztah k přírodě. Což je jeden z důvodů, proč ve Vendolí vytvořili prohlídkový okruh kolem voliér a ohrad s desítkami ptáků a divokých zvířat. Návštěvníci se dozvědí nejen, jak taková zvířata vypadají a jak v přírodě žijí nebo jak je chránit, ale uslyší i spoustu příběhů - vesměs smutných, ve kterých často bývá záporným hrdinou člověk.

Jeden takový příběh připomíná ve Vendolí samice orla mořského, které říkají Baruška. Někomu se asi nelíbilo, že hnízdí v jeho revíru, a tak ji otrávil biologickým jedem. Barušku se podařilo zachránit, ale musí doživotně brát podpůrné léky na játra a nemůže se proto vrátit zpátky do přírody. A jestřáb, výři a rarozi zase měli tu smůlu, že narazili do drátů vysokého napětí a už nikdy pořádně nevzlétnou.

Návštěvníky záchranné stanice nejspíš překvapí několik voliér s papoušky. I to je výsledek chování člověka, který si exotické ptáky pořídil, ale pak už se o ně nechtěl starat a hodil je i s klecí přes plot záchranné stanice. Jiný zase nechal papoušky létat venku, kde by s největší pravděpodobností nepřežili zimu.

Ve Vendolí také nabízí prohlídkový okruh podél voliér a kotců, aby se zvláště děti seznámily s přírodou

Ve Vendolí mají ale i příběhy s dobrým koncem. Třeba ten o srnce, kterou srazilo auto a která ještě, než zemřela, porodila mládě. Podařilo se ho zachránit a vychovat. Dnes žije ve výběhu spolu se dvěma zraněnými divokými zajíci, je z něj krásná dospělá srna.

Od mláďat vychovali do dospělosti také třeba dvě divoká prasata nebo veverky. Ty se dnes nemohou vrátit zpátky do přírody, protože se stali domácími mazlíčky, ztratili přirozený strach z člověka, což by pro ně mohlo být nakonec osudné.

autor: RUS
Spustit audio