Začal sjezd ČSSD: Strana potřebuje mladé politické talenty, myslí si politolog Jelínek

10. březen 2017

V pátek 10. března začal sjezd ČSSD, na kterém si zvolí nové vedení. Očekává se, že funkci předsedy obhájí na brněnském sjezdu jediný kandidát, premiér Bohuslav Sobotka. Důležitým signálem ale bude, jak silný mandát dostane a jestli se mu podaří prosadit svoji představu obsazení pozice statutárního místopředsedy a řadových členů nejužšího vedení.

Politolog Lukáš Jelínek, který působí na Masarykově demokratické akademii, blízké ČSSD, říká, že ČSSD dlouhodobě podceňuje svoji personální politiku. Sjezd ČSSD se podle Jelínka bude točit kolem hnutí ANO, místo osobního vymezování se vůči Andreji Babišovi ale strana přijde s odlišnými tématy.


Na vládní úrovni se sociální demokraté ničemu zvláštnímu nezpronevěřili. Z témat, se kterými šli do minulých sněmovních voleb, nerealizovali snad jen změnu v církevních restitucích, což se ale dalo čekat.Lukáš Jelínek

„Strana představí hlavně jiný program, než který prezentuje hnutí ANO. Souvisí to s odklonem ČSSD doleva, o kterém se hovoří v posledních týdnech, kde sociální demokraté předpokládají, že je nebude Babiš se svým pozadím v byznysu stíhat. Druhá věc je schvalování dlouhodobého programu, který ČSSD chystala v průběhu minulého roku. Má ho na tomto sjezdu odhlasovat tak, aby si uvolnila ruce pro přípravu volebního programu,” říká Jelínek.

Nová generace

Bohuslav Sobotka je zatím jediným kandidátem na předsedu strany. „To má více důvodů. ČSSD dlouhodobě podceňuje svoji personální politiku. Není tam nepřeberné množství kandidátů, ze kterých by šlo předsedu vybírat. Většina z těch, kteří přicházeli v úvahu, se už v politice takříkajíc odvařila. Nová generace ještě vychována nebyla,” vysvětluje politolog.

Zástupci ČSSD se setkali s představiteli církví, Bohuslav Sobotka

V případě svého zvolení bude Sobotka nejspíš chtít dotáhnout celé dvouleté období. „Taky se už konečně soustředí na to, aby se vytvořila nějaká líheň mladších politických talentů v ČSSD. Dnes půjde v bitvě o to, jak silný mandát Sobotka získá,” říká Jelínek.

Uspávač hadů

Je pravda to, co premiér řekne delegátům na sjezdu, tedy že účast ve vládě nezapříčinila slabý výsledek ČSSD v loňských krajských a senátních volbách? „Na vládní úrovni se sociální demokraté ničemu zvláštnímu nezpronevěřili. Z témat, se kterými šli do minulých sněmovních voleb, nerealizovali snad jen změnu v církevních restitucích, což se ale dalo čekat. V sociální oblasti, ať už šlo o důchody, mzdy, zdravotnické poplatky a řadu dalších věcí, svůj program víceméně plnili. Slabá je ale dlouhodobě v komunikaci, marketingu a neschopnosti konkurovat bezprostřednímu stylu Andreje Babiše. Druhá věc, která ji trochu podráží nohy, jsou občas nějaké kauzy nebo aféry, které se týkají členů ČSSD v regionech,” odpovídá politolog.


Spousta sociálních demokratů vzpomíná na Miloše Zemana. Ať byl jakýkoliv, většina jeho výroků vzbudit veřejný zájem.Lukáš Jelínek

Bohuslav Sobotka se v současnosti snaží o přiblížení se marketingu Andreje Babiše a hnutí ANO. „Vyjadřuje se častěji, vyjadřuje se úsečněji, je přítomný na sociálních sítích a používá občas výrazy, které bychom od něj ani nečekali. Někdy mám dojem, že to zachází až k určité parodii. Na druhou stranu je ČSSD ve ztrátě na hnutí ANO v takové pozici, kdy si může dovolit hrát vabank,” říká Jelínek.

„Nemyslím si, že by se zrovna z Bohuslava Sobotky stal extrovert, člověk, který by zahlcoval veřejné prostředí tak, jak to dělá Andrej Babiš. Možná ale bude vidět a slyšet v médiích častěji, jeho pověst jakéhosi uspávače hadů ČSSD také moc neprospívala. Proto tolik sociálních demokratů vzpomíná na Miloše Zemana. Ať byl jakýkoliv, většina jeho výroků vzbudit veřejný zájem,” vysvětluje host.

autoři: mmk , vis
Spustit audio