Další skotské referendum je prakticky nevyhnutelné, tvrdí Financial Times

Druhé referendum o skotské nezávislosti je skoro nevyhnutelnou záležitostí. S odvoláním na zdroje z britské vlády to napsal deník Financial Times. Skotský kabinet argumentuje hlavně ochranou skotských zájmů v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová a první ministryně Skotska Nicola Sturgeonová

Britská premiérka Theresa Mayová a první ministryně Skotska Nicola Sturgeonová | Foto: flickr.com, CC BY-NC 2.0, First Minister of Scotland

Deník uvádí, že podle ministrů londýnské vlády už otázka kolem referenda nestojí, „zda se bude konat," ale „kdy se přesně vypíše".

Lidé z blízkosti Theresy Mayové si myslí, že skotská první ministryně Nicola Sturgeonová se pokusí o vypsání plebiscitu už příští rok na podzim. Strategie Londýna prý bude hlasování oddálit na dobu po formálním odchodu Británie z EU.

Financial Times připomínají, že britská vláda má v rukou pojistku v podobě právní závaznosti referenda. Podle nejmenovaného ministra ale kabinet už není v situaci, aby proces vypsání druhého referenda o skotské nezávislosti zastavil.

Mayová vyzvala Skoty, aby zůstali ve svazku s Británií. Další referendum je možné

Číst článek

Naopak zdroj z blízkosti skotské premiérky tvrdí, že druhý plebiscit nevyhnutelný není. Nicola Sturgeonová v minulosti opakovaně prohlásila, že druhý pokus podstoupí jedině tehdy, pokud průzkumy ukážou spolehlivou podporu odtržení Skotska. To se ale zatím ani po rozhodnutí o brexitu nestalo.

Sturgeonová ve čtvrtek v rozhovoru s BBC uvedla, že nové referendum o nezávislosti Skotska by se mohlo konat na podzim 2018. Nicméně upozornila, že ještě nepadlo konečné rozhodnutí o tom, že se vůbec takové hlasování uskuteční. Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová si každopádně myslí, že by se konat nemělo, řekl podle agentury Reuters následně její mluvčí.

"Dali jsme jasně najevo, že si nemyslíme, že by mělo být druhé referendum. Referendum se konalo v roce 2014. Bylo čestné, přesvědčivé a zákonné a obě strany souhlasily, že ho budou respektovat. Myslíme si, že by ho respektovat měly a že diskuse kolem druhého referenda je odvádění pozornosti," řekl mluvčí Mayové na dotaz novinářů ohledně reakce premiérky na vyjádření Sturgeonové.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme