Černá plachta funkcionalistickou vilu nepoškodila. Památkáři případ odložili

Černá plachta na funkcionalistické vile na pražských Petřinách dům nikterak nepoškodila. Rozhodli tak pražští památkáři, kteří proto případ odložili. Majitel se zahalením vily snaží protestovat proti postupu úřadů. Ministerstvo kultury nedávno vilu také prohlásilo za kulturní památku. Rozhodnutí ale není pravomocné, majitel se odvolal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Funkcionalistická vila v ulici Na Petřinách 7.

Funkcionalistická vila v ulici Na Petřinách 7. | Foto: Filip Jandourek

"U dané nemovitosti došlo k jejímu poškození pouze v nepatrné míře, chybí zde dostatečně invazivní účinek. Na základě zjištěných skutečností nedošlo k porušení povinností podle památkového zákona," uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Jiří Skalický, ředitel odboru památkové péče z pražského magistrátu.

Vilu do černé plachty zahalil majitel Jiří Šalda loni v listopadu. Svůj krok vysvětlil tím, že už má "dost zvůle úřadů". Protestoval zejména proti tomu, že od památkářů a stavebního odboru na Praze 6 nejprve dostal souhlas s demolicí a následnou výstavbou moderního bytového domu. Podobně se tehdy vyjádřila i tamní územní komise.

Proti plánům majitele začali ale místní obyvatelé sepisovat petici a případu se začala věnovat také média. Na podnět zastupitele z Prahy 6 Antonína Nechvátala (Strana zelených) zahájilo ministerstvo kultury řízení, zdali vilu prohlásí za kulturní památku. Po dobu tohoto řízení je vlastník nemovitosti podle zákona povinen dům chránit před "zničením, poškozením nebo odcizením". Jednoduše řečeno: nakládat s ní tak, jako kdyby památkou skutečně byla.

A právě proto se na Šaldu kvůli upevněné plachtě zaměřili památkáři z magistrátního odboru. Vilu ke kontrole po dohodě navštívili v polovině ledna.

„Podrobná prohlídka za mé účasti prokázala, že kotevní skoby černé plachty kolem celého objektu, na jejíž čelní straně se nacházejí protestní nápisy, jsou zavrtány výhradně do spár cihelného obkladu, vyjma jediné upevněné do kamenného soklu a několika v omítce garáže,“ napsal poté v tiskové zprávě majitel domu Šalda.

Funkcionalistickou vilu na Petřinách zahalil majitel do černé plachty. Na protest proti úřadům

Číst článek

Také podle památkářů Šalda instaloval plachtu na očka a do spárů, což dům nepoškodilo. "A z tohoto důvodu správní orgán podnět uložil ad acta," doplnil šéf památkářů Skalický. Ten před časem přitom Zpravodajský web Českého rozhlasu písemně informoval o tom, že jeho odbor zahájil s majitelem vily správní řízení. Stejnou informaci ještě redakci sdělil zdroj přímo z památkového odboru.

"S omluvou za komplikace uvádím na pravou míru chybnou informaci," napsal před časem Skalický s tím, že správní řízení naknec zahájeno nebylo, nýbrž se jednalo o "interní podnět k zahájení správního řízení".

Ministerstvo letos vilu za kulturní památku prohlásilo. Majitel však proti rozhodnutí resortu podal rozklad, výsledek není pravomocný. Projednávat ho bude rozkladová komise a konečný verdikt musí podepsat ministr kultury.

hm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme