Summit EU k brexitu by mohl být začátkem dubna. Vše záleží na Britech

Pokud Velká Británie formálně oznámí svůj záměr odejít z Evropské unie do konce března tak, jak slíbila, mohl by se mimořádný summit unie k brexitu konat okolo 6. dubna. Novinářům to po páteční neformální schůzce ostatních 27 zemí bloku řekli například německá kancléřka Angela Merkelová či slovenský premiér Robert Fico.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit Evropské unie v Bruselu

Summit Evropské unie v Bruselu | Foto: Olivier Hoslet | Zdroj: ČTK

Vláda premiérky Theresy Mayové slíbila spustit vyjednávání podle článku 50 lisabonské smlouvy o fungování institucí EU do konce měsíce. Její časový plán však narušily komplikace s přijímáním potřebného zákona v britském parlamentu.

Další skotské referendum je prakticky nevyhnutelné, tvrdí Financial Times

Číst článek

Merkelová novinářům řekla, že pokud Londýn brexit spustí příští týden, odehraje se summit 6. dubna. Pokud se tak stane později, příslušným způsobem se posune i termín schůzky evropských premiérů a prezidentů.

Někteří diplomaté už ale nyní nečekají, že by Londýn příslušný proces spustil před další neformální schůzkou 27 zemí bloku, které se sejdou 25. března v Římě. Tam se „zbytková unie" chystá předvést jednotu a odhodlání v integračním projektu pokračovat dál ve zmenšené sestavě.

EU je připravena reagovat do dvou dnů

Pokud se Britové s oznámením proti předpokladům zpozdí ještě více, mohl by se následný mimořádný summit unie uskutečnit třeba až na začátku května, naznačil Fico.

Podle Donalda Tuska je EU na britské oznámení připravena reagovat do dvou dnů. „Na celou proceduru jsme velmi dobře připraveni," poznamenal.

Druhá porážka vlády ve Sněmovně lordů. Závěrečnou dohodu o brexitu musí potvrdit parlament

Číst článek

Evropští protihráči Londýna ve „výstupních" rozhovorech se po britském oznámení musí sejít, aby dali politické pokyny vyjednávacímu týmu EU vedenému někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem.

Dosud nikdy nevyzkoušený proces počítá s dvouletou lhůtou na dojednání podmínek britského odchodu z bloku. Obě strany ale také mají zájem dohodnout přesnou podobu následných vztahů mezi EU a Británií a případně přechodná pravidla.

Schůze Beneluxu se zemí Visegrádské čtyřky v polovině roku

Unijní lídři v Bruselu také hledali směr, kterým by se Evropa po brexitu měla vydat. Mluvilo se hlavně o vícerychlostní Evropě. Návrh připravované deklarace dává zemím, které o to mají zájem, možnost pokračovat v integraci rychleji než ostatní.

Předseda Evropské komise Jean Claude Juncker odmítl přirovnání, že tzv. vícerychlostní Evropa vytvoří novou železnou oponu mezi východem a západem.

„Základem fungování Evropské unie do budoucnosti musí být konsensus. A až potom, když některé země chtějí mít větší dynamiku v některých projektech, se tento mechanismus dá využívat, " uvedl slovenský premiér Robert Fico, který na neformální schůzce zastupoval Česko za chybějícího premiéra Sobotku.

Česka republika spolu s dalšími zeměmi Visegrádské čtyřky také dostala pozvání na jednání se zeměmi Beneluxu o budoucnosti EU. Konat by se mohla v polovině roku v nizozemském Haagu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme