Bomba ve vlacích RegioJet se nenašla. Večerní spoje nabraly zpoždění ještě před odjezdem

VIDEO UVNITŘ. Policie prohledává vlaky společnosti RegioJet ve stanicích Pardubice, Česká Třebová, Brno, Ostrava a Havířov. Anonym nahlásil, že v některém z nich je bomba, potvrdil mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak společnosti RegioJet u Kostěnic

Vlak společnosti RegioJet u Kostěnic | Foto: Petra Holinková

„Policie by měla provádět šetření na základě anonymního oznámení v některých našich vlakových spojích a ujistila nás, že bude postupovat maximálně efektivně tak, aby dopady na cestující byly co nejmenší a nevzniklo výrazné zpoždění těchto spojů,“ řekl Ondrůj.

„Dnes odpoledne byl zaslán do médií anonymní email, který oznámil uložení nástražného výbušného systému v několika vlacích společnosti RegioJet. V současné době probíhá opatření, které spočívá v odstavení vlakových souprav této společnosti a provedení prohlídek,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté odložili případ Poláka, který hrozil bombou v letadle. Nebyl trestně odpovědný

Číst článek

„U tří vlaků již byla ze strany policie ukončena prohlídka. Žádný nástražný výbušný systém nalezen nebyl,“ informoval v půl sedmé o aktuální situaci policejní mluvčí Ibehej. Policie stále prohledává vlaky RegioJetu v Brně, Havířově a Ostravě. Soupravu u Pardubic už policie prohledala a brzy by měla pokračovat v cestě do Ostravy.

V osm hodin večer už policie prohledává už jen dva vlaky. „Policejní šetření probíhá již jen ve dvou soupravách, v případě ostatních spojů již byla s negativním výsledkem ukončena a tyto vlaky pokračují v jízdě,“ informoval Ondrůj.

„Aktuálně podle informace z dispečinku byly prohlídky všech dotčených souprav ukončeny a spoje pokračují v jízdě,“ informoval před devátou hodinou večerní Ondrůj.

První psovod z pardubické jednotky, který se dostal na místo | Foto: Petra Holinková

Společnost prý pomůže cestujícím dojet do jejich cílových destinací, protože kvůli zpoždění vlaků jim pravděpodobně ujely spoje. Kvůli hrozbě budou zpožděny i další spoje. „Zpožděním budou bohužel ovlivněny i spoje s večerním odjezdem z Prahy v 19.44 (RJ1019 Praha - Návsí) a 21:44 (RJ1021 Praha - Košice) z důvodu pozdního příjezdu souprav z předchozího spoje,“ dodal Ondrůj.

Podle jeho vyjádření se nejedná první podobný případ. „V minulosti se ukázalo, že se nejedná o bezpečnostní riziko, ale de facto trestnou činnost vydírání, se kterou si policie dokázala poradit a pachatele velmi rychle dopadnout,“ dodal Ondrůj.

Pes kontroluje všechna zavazadla

Na místě je redaktorka Zpravodajského webu Českého rozhlasu Petra Holinková. „Stojíme u Kostěnic. Nálada je zatím klidná, lidé telefonují domů,“ popisuje situaci na místě. Policie rozhodla o evakuaci lidí z této soupravy. Spoj RJ1013 bude na žádost policie evakuován, hlásí z místa Petra Holinková.

Podle vlakvedoucí jednoho ze spojů Gabriely Ryzmanové se řeší možnost, že by jednu ze souprav odtáhly z tratí, aby neblokovaly provoz. Regiojet by v měl mít na trati asi devět až deset souprav.

„Podle odhadů policie by vlak měl stát asi hodinu, hodinu a půl. Původně nás měli odstavit až v Pardubicích, ale nakonec jsme zůstali u Kostěnic,“ dodala Holinková v půl šesté.

„Velitel zásahu nás poslal pro zavazadla. Je jich totiž hodně. To, které zůstane ve vlaku, je to podezřelé,“ řekla Holinková v šest hodin odpoledne.

„Musíme udělat řadu a pes zkontroluje všechna zavazadla. Je tu zima,“ informovala Holinková.

Vlak nedaleko Pardubic by měl brzy pokračovat v cestě. "Velitel zásahu řekl, že se bomba nenašla," sdělila Holinková. Vlak odjel se zpožděním dvě hodiny a 15 minut.

Vlak společnosti RegioJet u Kostěnic | Foto: Petra Holinková

Policejní psi kontrolují zavazadla cestujících z vlaků společnosti RegioJet | Foto: Petra Holinková

Policejní psi kontrolují zavazadla cestujících z vlaků společnosti RegioJet | Foto: Petra Holinková

Petra Holinková, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme