Zemřel Brit Surtees, jediný vítěz F1 i motocyklového mistrovství světa

V 83 letech zemřela motoristická legenda Brit John Surtees, jediný jezdec, který získal titul mistra světa ve formuli 1 i v závodech silničních motocyklů. O jeho úmrtí informovala rodina s tím, že v únoru 2017 byl Surtees hospitalizován v londýnské nemocnici kvůli dýchacím potížím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Surtees.jpg

John Surtees.jpg | Foto: Wikimedia.org/wikipedia

Do historie motoristického sportu se Surtees zapsal v 50. a 60. letech minulého století. Mezi roky 1956 a 1960 získal v motocyklovém šampionátu sedm titulů - čtyři v královské třídě do 500 ccm a tři v kategorii do 350 ccm. Následně přešel do formule 1 a v roce 1964 s vozem Ferrari triumfoval i v prestižním automobilovém seriálu.

"Takový báječný člověk. Ztratili jsme skutečně velkou motoristickou legendu," napsal na sociální síti mistr světa formule 1 z roku 1996 Damon Hill.

Ve své poslední sezoně na motocyklu sváděl Surtees souboje i s českou legendou Františkem Šťastný, který při Britově vítězství v šampionátu do 350 ccm obsadil celkové čtvrté místo.

V seriálu F1 absolvoval Surtees 111 závodů, v nichž slavil šest vítězství. V září 1965 měl během tréninku v Kanadě se závodním vozem Lola těžkou nehodu a několik dní bojoval na jednotce intenzivní péče o život. S automobilovými závody se rozloučil v roce 1972.

V jeho stopách se vydal syn Henry, kterému se stala osudnou nešťastná nehoda v závodě formule 2 na britském okruhu v Brands Hatch v roce 2009. Osmnáctiletého jezdce zasáhlo ulomené zadní kolo jednoho ze soupeřů, který narazil do ochranné bariéry. Po převozu do nemocnice podlehl těžkým zraněním hlavy. S manželkou Jane měl Surtees ještě dvě dcery.

V roce 1996 byl Surtees uveden do mezinárodní motoristické Síně slávy, britská královna ho za jeho úspěchy opakovaně ocenila řády britského impéria.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme