Policie zadržela pět členů bankomatového gangu

Až 300 případů zneužití platebních karet má na svědomí pětičlenný mezinárodní gang, který v těchto dnech zadržela česká policie. Čtyři cizince z Balkánu a organizátora skupiny vzal soud do vazby. Pomocí kopírovacích zařízení umístěných na bankomaty vyráběli padělky karet, z nichž pak vybírali hotovost. Zadržené členy skupiny vyšetřují i v dalších státech Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nefunkční bankomat

Nefunkční bankomat | Foto: Jan Rosenauer

Policie už podle mluvčí policejního prezidia Blanky Kosinové obvinila pětici mužů z padělání a pozměňování peněz, podvodu, poškozování cizích práv a nadržování. Bude-li jim prokázána vina, hrozí jim až 15 let vězení.

Policie členy "bankomatového" gangu podezírá, že zneužili padělané platební karty na území Česka minimálně ve 300 případech. Počet případů ani počet pachatelů ale nemusí být konečný, poznamenala mluvčí. S ohledem na pokračující vyšetřování nechce policie k případu poskytnout bližší informace.

Loni byl v České republice, a to především v Praze, zaznamenán značný nárůst padělání platebních karet. Policejní prezident proto nechal založit zvláštní pracovní skupinu s názvem Karty.

Členové vyšetřovacího týmu úzce spolupracovali s bezpečnostními složkami států Evropské unie. Zjistili, že sledovaná skupina pachatelů je vysoce organizovaná a působí koordinovaně po celé Evropě. Postupně dokumentovali činnost jednotlivých členů gangu. Při zadržení měli u sebe několik pasů na různá jména.

Obvinění si opatřovali data z magnetických proužků platebních karet různými způsoby. Jednak jako falešní policisté při fiktivních kontrolách cizinců, nebo umisťovali speciální čtecí zařízení na bankomaty. Získaná data pak použili pro výrobu padělků platebních karet a s jejich pomocí vybírali peníze.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme