Nizozemsko je podle Erdogana 'zbabělá, nacistická země'. Nedovolili přistát jeho ministrovi zahraničí

Po současném Německu označil turecký prezident Erdogan za nacisty také Nizozemce. Haag totiž odmítl povolit přistání letadla s tureckým ministrem zahraničí, který chtěl v zemi vést kampaň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu | Zdroj: Reuters

Nizozemsko odvolalo povolení pro přistání letadla s tureckým ministrem zahraničí. Mevlut Çavuşoglu chtěl své krajany v Rotterdamu přesvědčit, aby v dubnovém referendu hlasovali pro posílení pravomocí tureckého prezidenta Recepa Tayippa Erdogana. Mítinky členů ankarské vlády už dřív zakázalo i Německo a Rakousko.

Nizozemsko se odvolalo na bezpečnost. Stejný důvod dřív uvedly i radnice německých měst a taky místní úřady, policie nebo hotel v Rakousku. Z toho je patrný jeden rozdíl - v Nizozemsku se proti mítinku postavila přímo vláda. Podle premiéra Marka Rutteho Turecko nerespektovalo pravidla pro veřejná shromáždění. První krok ale i tam udělala rotterdamská radnice. Zákaz oznámil starosta Rotterdamu Ahmed Aboutaleb:

"Pokud jakýkoli člen turecké vlády uspořádá mítink o tureckém referendu, nedovolíme, aby se konal na veřejném místě. Jsem zodpovědný za veřejný pořádek. Turecká vláda si je vědoma toho, že to zakážeme."

Çavuşoglu se chtěl v Rotterdamu zúčastnit shromáždění na podporu nadcházejícího referenda o změně turecké ústavy. Rotterdamský starosta Ahmed Aboutaleb ale v pátek akci zakázal.

Švýcarsko jde proti proudu. Vystoupení tureckého ministra nezruší kvůli svobodě slova

Číst článek

Turečtí politici v posledních dnech zahájili kampaň před dubnovým referendem o změně ústavy, která má v Turecku zavést prezidentský systém. Hlasy voličů se snaží získat i za hranicemi, zejména v Německu, kde žijí podle některých zdrojů zhruba tři miliony Turků. Údajně asi polovina z nich se může referenda účastnit.

Německé místní úřady v uplynulých dnech zrušily několik mítinků, na nichž měli vystoupit turečtí ministři. Německo si za to vysloužilo tvrdou kritiku mimo jiné od tureckého prezidenta Recepa Tayippa Erdogana, který postup Němců přirovnal k počínání nacistických úřadů v první polovině 20. století.

Zbabělá a fašistická země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil Nizozemsko za zbabělou, nacistickou a fašistickou zemi. Skoro stejně už dřív kritizoval Německo. Nizozemský premiér Rutte prohlásil, že jeho rozhořčení rozumí, ale že přestřelil. Ankara už si taky předvolala nizozemského charge d'affeires, aby celou záležitost vysvětlil. Haagu ale už před vydáním zákazu vyhrožovala ekonomickými i politickými sankcemi. I to podle nizozemské vlády situaci vyhrotilo a zabránilo rozumné domluvě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme