Praní špinavých peněz a šikana. Moldavsko obvinilo Rusko ze zastrašování a z korupce

Moldavsko obvinilo ruské tajné služby ze zastrašování politiků a dalších státních činitelů. Kišiněv tvrdí, že vše souvisí s vyšetřováním praní špinavých peněz, kterého se údajně dopouštěli ruští představitelé prostřednictvím soukromé moldavské banky Moldinconbank. Informovala o tom v pátek stanice ABC News.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moldavský prezident Igor Dodon (vlevo) s ruským protějškem Vladimirem Putinem na společné tiskové konferenci (ilustrační).

Moldavský prezident Igor Dodon (vlevo) s ruským protějškem Vladimirem Putinem na společné tiskové konferenci (ilustrační). | Foto: en.kremlin.ru

Oficiální prohlášení podepsané předsedou moldavského parlamentu Andrianem Canduem tvrdí, že agenti ruských tajných služeb v uplynulých měsících „hrubě obtěžovali, vyslýchali několik moldavských občanů působících ve veřejných funkcích nebo službách státu“. S těmito lidmi údajně ruští agenti jednali ponižujícím způsobem.

Mělo se jednat o dvacet pět moldavských zákonodárců, zaměstnanců rozvědky a proevropských politiků. Moldavský parlament zároveň obvinil Rusko ze snahy o „mezinárodní monitorování“ moldavských představitelů na základě nepravdivých informací.

Jeden z pracovníků moldavského ministerstva vnitra prý při cestování přes moskevské letiště zažil takových hrubých zásahů 35, píše ABC News. Mezi dalšími oběťmi údajného obtěžování jmenuje například předsedu moldavského Národního protikorupčního střediska Viorela Chetrarua. V dubnu 2016 byl na letišti v Moskvě zadržen na tři hodiny. Mířil tehdy na schůzku s ruskými představiteli, kde mělo jednat o praní špinavých peněz. Zástupce šéfa moldavské policie prý ruští agenti vyslýchali o rok dříve.

Další popisovaný případ se týká poslankyně Violety Ivanovové a náměstka ministra vnitra Olega Babina. Ruské úřady je zadržely kvůli výslechu na moskevském letišti loni v listopadu. Referoval o tom moldavský server Unimedia.

Špinavé peníze, oligarcha Platon a úplatní soudci

Moldavský parlament ve svém prohlášení uvádí, že pronásledování ruskými agenty se časově shodovalo s vyšetřováním případu praní špinavých peněz. V kauze má jít o částku dvaceti dvou miliard dolarů. Finanční prostředky byly údajně zaslané z Ruska do soukromé moldavské banky Moldinconbank.

Jejím většinovým vlastníkem byl až donedávna moldavský oligarcha Vjačeslav Platon. Loni ho zatkly ukrajinské úřady a vydaly do Moldavska. Ve vyšetřovací vazbě teď čeká na soudní proces. Jeho šedesátiprocentní podíl v Moldinconbank do vynesení rozsudku převzala moldavská centrální banka.

Loni v září moldavská policie při zátahu zadržela 15 soudců. Na praní špinavých peněz údajně podíleli účelovými rozsudky, kterými legalizovali konkrétní postupy praní peněz. Vše prý začalo už v roce 2010, dočteme se na serveru zpravodajské stanice ABC News.

Přišel čas hledat pomoc u Ruska, EU se k nám obrátila zády, prohlásil 'moldavský Putin'

Číst článek

Celý systém měl sloužit k vyprání peněz „ukradených z finančních prostředků ruské vlády zkorumpovanými politiky nebo získaných při akcích organizovaného zločinu,“ popisuje článek. K nezákonným operacím legalizujícím špinavé peníze mělo být použito devatenáct ruských bank, jedna lotyšská a moldavská. Peníze pak směřovaly přes Lotyšsko do bank v řadě zemí Evropské unie.

Oficiální stížnost do Moskvy a nelibost proruského prezidenta

Kišiněv také tvrdí, že Moskva na objasnění případu údajného praní špinavých peněz nespolupracovala. Předseda moldavského parlamentu Andrian Candu a moldavský premiér Pavel Filip se ve čtvrtek setkali s ruským velvyslancem v Moldavsku Faritem Muchamečinem a předali mu ve věci oficiální stížnost.

Moldavská vláda aktuálně doporučila oficiálním představitelům výkonných, parlamentních a bezpečnostních orgánů, aby necestovali do Ruska, napsala moldavská nezávislá zpravodajská agentura IPN. Důvodem jsou údajné provokace ruských tajných služeb popsané v prohlášení parlamentu, tedy obvinění, že ruští agenti na hranicích moldavské činitele vyslýchají, ponižují a podrobují osobním prohlídkám.

Akci vlády a stížnost premiéra Filipa a šéfa parlamentu Candua tlumočenou ruskému velvyslanci kritizoval proruský prezident Moldavska Igor Dodon. Doporučení státním úředníkům necestovat do Ruska označil za „nenormální“. Varoval, že může jít o pokus zablokovat vztahy mezi Kišiněvem a Moskvou. Prezident, který je příští týden očekáván na návštěvě v Rusku, prý v Moskvě bude usilovat o „prohloubení strategického partnerství“.

Moldavský prezident Igor Dodon. | Foto: en.kremlin.ru

Dodon vyhrál v prezidentských volbách loni v listopadu. Od jeho vítězství se vztahy mezi hlavou státu a vládou ocitly na bodu mrazu. Prozápadní vláda Dodona obviňuje, že si osobuje rozhodovat o záležitostech, které jsou ve výhradní pravomoci kabinetu.

Moldavský prezident se například netají úmyslem vyhlásit referendum o zrušení asociační smlouvy s Evropskou unií. Listopadové vítězství v přímé volbě mu prý dává právo předložit k hlasování v referendu i návrh na rozpuštění kabinetu. Podle provládního tisku prezident „žene Moldavsko zpět do náruče Ruska“.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Thomas Kulidakis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme