Předsezonní testy F1 jsou minulostí. Ferrari zářilo, McLaren pokračoval v trápení

Už jen dva týdny zbývají do začátku nové sezony mistrovství světa vozů F1. Mezi týmy bude prvenství v Poháru konstruktérů obhajovat Mercedes a po právě skončených testech se zdá, že by dominancí stříbrných šípů z posledních let mohlo narušit italské Ferrari.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ferrari čeká na titul už 10 let. Změní se to letos?

Ferrari čeká na titul už 10 let. Změní se to letos? | Zdroj: Reuters

V uplynulých dnech se pozornost fanoušků F1 upínala do Barcelony, kde se uskutečnily dvě čtyřdenní fáze testů. Všech deset týmů na okruhu Catalunya vyjelo s novými vozy, které jsou po změně technických pravidel o poznání jiné než ty loňské.

Na základě předsezonních testů sice nejde stoprocentně určit, který z týmů je před nadcházejícím ročníkem v největší formě, ale zdá se, že velmi dobře se s novými regulemi vypořádalo Ferrari.

Vyplývá to především z dosahovaných časů na jedno kolo, protože v tomto ohledu jezdci italské stáje – Kimi Räikkonen a Sebastian Vettel – v podstatě neměli konkurenci. Nejblíže se rudým vozům dokázali přiblížit závodníci Mercedesu, kteří během osmi testovacích dní najezdili nejvíce kilometrů – konkrétně 5 102.

Testy ve Španělsku také potvrdily, že nové monoposty budou díky úlevám v oblasti aerodynamiky a širším pneumatikám o poznání rychlejší než ty z roku 2016. Nejrychlejší muž testů Räikkönen totiž zajel o 3,3 sekundy lepší čas než byl vloni potřeba na získání pole position.

Příprava na nový ročník naopak vůbec nevyšla McLarenu. Trápení britského týmu z posledních let se snad ještě více prohloubilo. A co víc – příčinou nesnází slavné stáje zůstává pohonná jednotka od Hondy. „Chybí nám výkon i spolehlivost,“ netajil před novináři pilot McLarenu Fernando Alonso.

Frustrace španělského pilota se dá vyjádřit i čísly – společně se svým kolegou Stoffelem Vandoornem nenajel ani dva tisíce kilometrů a ve výsledkové listině na tom byl hůř pouze tým Sauber.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme