V Sierra Nevadě se na tratích usazuje písek. Sníh taje sportovcům doslova pod nohama

Extrémně vysoké teploty - to je poměrně zásadní problém pro zimní sporty a právě ten teď řeší závodníci na mistrovství světa v akrobatickém lyžování a ve snowboardingu. Šampionát, kde budou o medaile bojovat mimo jiných Eva Samková a Ester Ledecká, pořádají Španělé v Sieře Nevadě, kde je odpoledne na slunci víc než dvacet stupňů celsia. Je to sice příjemné, ale kvalita sněhu tomu odpovídá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Jakub Marek | Zdroj: Český rozhlas

Už v 11 hodin tady v nadmořské výšce přes dva a půl tisíce metrů je sníh rozměklý a připomíná jarní firn s příměsí prachu a písku, takže závodníci ani organizátoři to nebudou mít vůbec jednoduché.

„Nooo je to samozřejmě krásný, ale zároveň je tu fakt strašné vedro. Já jsem na startu umírala. Je to takové trošku otravné. Vázání úplně měknou, ty musíme zahrabávat do sněhu, protože to vázko je pak strašně měkké a moc se s tím nedá jezdit,“ přibližuje tréninkové a kvalifikační problémy Eva Samková, kterou čeká souboj o medaile v neděli po poledni.

Počasí v Andalusii se ale nelze divit, vždyť z vršku areálu a nadmořské výšky téměř 3400 metrů nad mořem je vidět nejen Středozemní moře, ale také pobřeží severní Afriky. A v takové zeměpisné šířce už je většinou přeci jen jinak než třeba v Alpách. Vysoko položené středisko má tak navíc velké denní výkyvy teplot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snowboardistům a akrobatickým lyžařům doslova taje na mistrovství světa sníh pod nohama

„Tady je trošku těžší to, že ráno je to zmrzlé, takže první jízdy se jedou na ledu a po poledni to zase povolí natolik, že už je to úplně měkké. Někdy to může být trošku víc nebezpečné, protože se tam samozřejmě dělají velké díry a to prkno tolik nevede,“ mluví o změně jízdních vlastností v rozdílných podmínkách trenér Marek Jelínek.

Navíc větry vanoucí ze severu Afriky přinášejí do pohoří Sierra Nevada písek až ze Sahary. „Je to takový prach, je tady vždycky. Asi to trošku může dělat problém servisu, protože musí hodně čistit prkna, ale jízdní vlastnosti toho sněhu to nějak extra nemění. Akorát to vypadá divně, když jedete po něčem, co vypadá jako hlína,“ přibližuje bílo-růžovo-hnědý sníh Marek Jelínek.

Pořadatelé v Sierra Nevadě ale mají dostatek umělého sněhu, a jsou tak připraveni lépe než v roce 1995, kdy kvůli výraznému oteplení museli přeložit mistrovství světa v alpském lyžování na rok následující. To teď nehrozí a tak si závodníci můžou užívat nezvyklých podmínek v zimním sportu.

„Je to samozřejmě divné, jak člověku je vedro a neví, jestli se má obléknout, nebo ne, i když jde na kopec. Je příjemné, že si člověk může dát pohodu a musí se víc ochlazovat, než rozehřívat. Člověk se líp udrží v nějakém rozehřátí. Když je mínus dvacet a je člověk nabalený, tak se sotva hýbe v té trati a do toho ještě musí řešit, aby se furt zahříval,“ vysvětluje Eva Samková.

Horko ale pravděpodobně v neděli skončí a podle předpovědí přijde v pondělí na jih Španělska pravá zima. Nový sníh a teploty mířící až k deseti stupňům pod nulou.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme