Horváth, Sedláčková i Bytyqi se v Praze stali boxerskými mistry Evropy. Mayweather na galavečer nedorazil

Úspěchem pro české barvy skončil galavečer profesionálního boxu v Praze. Lucie Sedláčková, Fabiana Bytyqi i Štěpán Horváth se stali profesionálními mistry Evropy organizace WBO. Sedláčková porazila na body Rakušanku Doris Köhlerovou, Bytyqi zvítězila nad Jevgenijí Zablockou z Ruska a Horváth v hlavním zápase zdolal Němce Arthura Hermanna před limitem. Rozhodčí duel ukončil v 8. kole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český boxer Štěpán Horváth (vpravo)

Český boxer Štěpán Horváth (vpravo) | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Bývalý americký boxer Floyd Mayweather, který měl být hvězdným hostem večera Box Live, žádný ze zápasů ve sportovní hale Královka nestihl. Z Británie odletěl s několikahodinovým zpožděním a organizátoři po skončení večera oznámili, že právě přistál v Praze na letišti. Zúčastnil se tak pouze noční after party.

„Chtěl bych se omluvit, že jsem se zpozdil, ale měli jsme velký problém s letadlem. Takové věci se v životě stávají. V životě je velmi důležité, aby byl každý v bezpečí,“ řekl Mayweather v krátkém nočním rozhovoru s novináři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Galavečer profesionálního boxu v Praze sledoval reportér ČRo František Kuna

„U Floyda Mayweathera je to složité, je trochu jako dítě. Když chce, tak chce, a když nechce, tak nechce. Máme s ním uzavřenou smlouvu, ale na druhou stranu on může říct, kolik to stálo a já vám to dám. A je mi to jedno,“ řekl Miloš Veselý z pořádající společnosti QWERT Boxing.

Mayweather měl do haly podle plánu dorazit po 22. hodině, v té době však byl ještě ve Velké Británii. V Praze tak přistál krátce po skončení posledního zápasu. „Jsme rádi, že se nám ho podařilo dostat do Prahy, ale na druhou stranu jsme si přáli, aby byl efekt podstatně větší. Pozvali jsme ho proto, abychom zvedli zájem o český box, a tohle se nepovedlo," uvedl Veselý, jenž je zároveň i šéfem České unie boxu profesionálů.

Pořadatelé si podle jeho slov byli dobře vědomi, že podobný problém může nastat. „Byli jsme varováni mezinárodními agenty, že on je natolik silná globální značka, že se jeho mozkové pochody mohou změnit. Přesto jsme do toho rizika šli. Do Prahy přijel, ale nebylo to tak, jak jsme si úplně přáli,“ dodal Veselý.

Mayweather slíbil, že do Prahy přijede znovu. „Strašně moc se těším, že se zase vrátím a podpořím český box. Své slovo dodržím,“ řekl čtyřicetiletý boxer, který aktuálně cestuje po Evropě v rámci své "Tour Neporaženého".

Horváth i kvůli marnému čekání na jednoho z nejlepších profesionálních boxerů posledních let nastoupil do ringu s více než hodinovým zpožděním. Zápas v lehké střední váze proti Hermannovi jasně ovládl a zvítězil technickým k.o.

„Čekání bylo hrozné a rozcvičoval jsem se asi třikrát nebo čtyřikrát. Realizační tým mě ale udržoval správně připraveného. Náročné to ale bylo hlavně na psychiku, protože člověk čeká, až ho vypustí z klece," řekl Horváth, jenž nakonec duel zvládl suverénně.

Už ve druhém kole měl Hermann po jeho úderu krvavý šrám nad okem a Horváthova převaha byla patrná. "Absolutně jsem nepochyboval, že by to mělo dopadnout jinak. Tohle byl můj den, patří mně a já jsem si pro to šel. Jsem strašně rád, že to dopadlo takhle, protože to je sen poslat takového soupeře k zemi," radoval se Horváth, který si připsal 18. výhru v 23. zápase mezi profesionály. „Poté co jsem mu natrhl oko, začal být opatrnější a to mi hrálo do karet," podotkl.

Podle původních plánů měl vítězi posledního zápasu předat pás Mayweather, což však Horváth tolik neřešil. „Bylo by to super, ale nebyl tady, tak nebyl. Je mi líto spíše fanoušků a realizačního týmu," řekl Horváth, jenž věří, že se v budoucnosti dočká duelu o titul mistra světa. „Věřím, že o něj půjdu, a udělám pro to maximum. Překonal jsem celý svůj život a teď jsem takový robot. Ale stojí to za to," dodal Horváth.

Bytyqi vyhrála souboj minimuší váhové kategorie do 47,63 kg proti Zablocké jednoznačně 3:0 na body. „Byla to tvrdá soupeřka. Její údery jsem cítila, ale nebylo to nic, co by se nedalo vydržet. Byla to výzva a jsem ráda, že jsem ji zvládla," řekla spokojeně jednadvacetiletá česká boxerka, jež v profesionálním ringu ještě neprohrála. V sobotu si připsala jubilejní desátou výhru. „Byl to ale asi nejtěžší zápas, jaký jsem boxovala," přiznala.

Podobně na tom byla Sedláčková, která porazila v pérové kategorii do 57 kg Köhlerovou ještě výrazněji. „Byla to hodně houževnatá a zkušená soupeřka, jsem ráda, že jsem to zvládla. Nebyl to lehký oříšek," uvedla Sedláčková, která je stejně jako Bytyqi i držitelkou pásu pro juniorskou mistryni světa. Ten ale ani jedna z nich v české metropoli neobhajovala. „Lidi tady udělali krásnou atmosféru, za což jsem ráda," dodala Sedláčková.

Ve velmi dobrém světle se předvedl při debutu v profesionálním ringu amatérský mistr světa a bronzový medailista z olympiády v Riu Mohammed Rabii z Maroka, který v prvním kole knokautoval Maďara Lászla Kovácse.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme