46 mrtvých po sesuvu odpadků v Etiopii. Mezi oběťmi jsou hlavně ženy a děti

Sesuv odpadků na skládce na okraji etiopské metropole Addis Abeby si už vyžádal 46 obětí na životech a další desítky osob se stále pohřešují. Většina mrtvých jsou ženy a děti, informovala v neděli agentura AP. Odpadky na skládce Koshe (v amharštině „špinavá“) v sobotu večer zavalily několik provizorních obydlí chudých lidí. Sedmatřicet z nich bylo zachráněno a následně jim byla poskytnuta lékařská péče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv na skládce v Etiopii má už 35 obětí, další se pohřešují

Sesuv na skládce v Etiopii má už 35 obětí, další se pohřešují | Zdroj: ČTK

V okamžiku sesuvu, jehož příčina není dosud známa, bylo na skládce asi 150 lidí. Mnozí hledali předměty, které by mohli zužitkovat.

V posledních dvou letech menší sesuvy na stejné skládce zabily asi dvě nebo tři osoby. Skládka je podle agentury AFP největší v zemi a slouží jako odkladiště odpadu už více než 50 let. Podle místních obyvatel mohly být příčinou sobotního neštěstí práce na povrchu skládky za pomoci těžké techniky, jejichž cílem bylo haldy snížit.

V Etiopii hrozí kvůli suchu hladomor. Země potřebuje pomoc, tvrdí OSN

Číst článek

„Můj dům byl přímo tam uvnitř,“ řekl reportérovi AP viditelně otřesený Tebeju Asres a ukazoval na místo, kterým se prokousávaly bagry. V okamžiku sesuvu byly v domě jeho matka a tři sestry. „Vůbec nevím, co se s nimi stalo,“ dodal Asres.

„Výhledově plánujeme lidi žijící na skládce a okolo ní přestěhovat jinam,“ uvedl krátce po neštěstí starosta Addis Abeby Diriba Kuma.

Etiopie v posledních letech investovala do ochrany životního prostředí. V budoucnu plánuje odpadky používat jako energetický zdroj. Země má jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik v Africe. Od loňského října ale v Etiopii kvůli politickým protestům, které si vyžádaly životy několika lidí, panuje výjimečný stav.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme