Emigranti z Československa chtějí zpátky občanství. Po brexitu řeší ambasáda desítky žádostí

Přibližně sedm desítek lidí českého původu požádalo od loňského června o české občanství. Z velké části jde o emigranty, kteří z Československa odjeli po letech 1948 a 1968, a jejich potomky, řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu velvyslanec ve Velké Británii Libor Sečka. Obavy z problémů, které může přinést brexit, se lidé snaží řešit i získáváním povolení k trvalému pobytu. Řada z nich si ale stěžuje na jeho komplikovanost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český cestovní pas

Český cestovní pas | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Zhruba devět měsíců po překvapivém rozhodnutí Velké Británie opustit Evropskou unii jsou podle velvyslance Sečka největší obavy a panika pryč. Místo nich, zdá se, nastupuje přemýšlení nad tím, jak se na změnu připravit.

„Cítíme zvýšený zájem řady našich občanů, kteří do Velké Británie přišli a například v průběhu let ztratili české občanství, o jeho získání zpátky,“ vysvětluje velvyslanec. „Od června jsme zaznamenali zhruba 70 takových žádostí.“

Občané EU zřejmě ztratí právo usadit se nastálo v Británii. Změna má přijít se spuštěním brexitu

Číst článek

Podle jeho zástupce Jana Brunnera jde z velké části o emigranty a potomky emigrantů, kteří z Česka odjeli po letech 1948 a 1968. Emigranti by mohli občanství získat i přesto, že na území České republiky nežijí.

„Osoby, které v minulosti české – respektive československé státní občanství – pozbyly, mohou nyní státní občanství České republiky nabýt znovu prohlášením, aniž by musely obnovit svůj trvalý pobyt v České republice,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška s tím, že prohlášení lze učinit i na zastupitelském úřadě. Žádost následně posoudí krajský úřad v místě posledního trvalého bydliště v Česku.

České občanství by uchazečům umožnilo získat i český pas. Ten by jim, díky členství Česka v Evropské unii, nadále umožňoval cestovat bez omezení po členských zemích.

Vzduchoprázdno bez dokladu

Kvůli obavám z možné změny statusu cizinců v zemi se snaží řada z nich získat povolení k trvalému pobytu. Informace o tom, kolik je mezi nimi Čechů, ambasáda v Londýně neshromažďuje.

Podle Češky Renaty Clarkové, zástupkyně ředitelky tamního Českého centra, se o této možnosti v komunitě emigrantů živě diskutuje. „Hodně lidí se rozhodlo požádat si o permanentní rezidenci teď, protože nikdo úplně neví, co a jak bude a zda se podmínky ještě nezpřísní,“ vysvětluje.

Ona sama žije na ostrovech dvacet let, vdala se tam a má rodinu. Přesto se rozhodla požádat o potvrzení o trvalém pobytu a nedávno ji ho schválili. „V té diskusi, co bude s občany Evropské unie, jsem si uvědomila, že nemám v ruce žádný papír, který mě k pobytu tady opravňuje,“ říká.

„Před 20 lety jsem nějakou formální dokumentaci měla, ale ta už neexistuje a mezitím se zákony několikrát změnily. A tak mi přišlo, že tady existuju tak trochu ve vzduchoprázdnu, ačkoliv zde mám rodinu a platím daně.“

Stejně jako tisíce dalších cizinců ale Clarková záhy zjistila, že získat potvrzení, které by Evropanům v Británii mělo zaručovat stejná práva jako doposud (a je nutností pro žádost o občanství), není jednoduché.

Kupčení s českými vízy na Ukrajině. Reportéři Radiožurnálu skrytě natočili obchod za desetitisíce

Číst článek

Hlavní překážkou a příčinou dlouhých nocí mnoha migrantů se stala 85stránková žádost o pobyt. Ta je univerzální pro celý svět a není přizpůsobená občanům EU. Rozsáhlý dokument napsaný úřední řečí se snaží počítat se všemi možnostmi, které mohou při žádostech od cizinců z Peru až po Indonésii nastat. Ve výsledku mu tak spousta lidí nerozumí.

„Je hrozně obtížné se v tom orientovat, i když máte dobrou angličtinu, protože nevíte, co vlastně máte vyplnit. Dává vám to celou řadu možností, neříká vám to, jak postupovat a co je pro vás relevantní,“ popisuje svou zkušenost Clarková.

Správné vyplnění dokumentu je přitom klíčové. Schválení žádosti trvá týdny až měsíce a každá chyba vede k vracení na přepracování, případně k zamítnutí. Deník Guardian koncem roku popsal případ Nizozemky vdané v Británii, kterou tamní úřady vyzvaly k odchodu ze země poté, co k žádosti přiložila pouze ověřenou kopii pasu, a ne originál, který v tom čase potřebovala k cestování.

Clarkové se žádost vrátila jednou a ona sama je přesvědčena, že vzhledem k délce pobytu a rodinným vazbám bylo rozhodování úřadů v její případě jednodušší.

O problémech ví i ambasáda, kde si na proces stěžovalo několik Čechů. „Debatovali jsme o tom v rámci našich pravidelných setkání s velvyslanci Evropské unie a tlumočili jsme to při nejrůznějších příležitostech i britským představitelům, od poradců premiérky až přes juniorní ministry vlády,“ vysvětlil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu velvyslanec Sečka. Podle něj je zastupitelský úřad při konkrétních stížnostech připraven občanům pomoci a žádat po úřadech nápravu.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme