Danças Ocultas hrají hudbu k tancům, které budou vynalezeny

13. březen 2017

Portugalskou sestavu Danças Ocultas tvoří čtyři akordeonisté, jejich hudba čerpá jak z lidové hudby, tak i z nového tanga.

Akordeon patří v Portugalsku k velmi rozšířeným nástrojům, a skupinu Danças Ocultas tvoří hned 4 akordeonisté. Z širokého sortimentu této nástrojové rodiny ale hudebníci nezvolili tahací harmoniku s klaviaturou: vybrali si akordeony diatonické, které se ovládají pomocí knoflíků. V minulosti pro tento nástroj adaptovali i některá témata z klasické hudby, včetně melodií z opery Aida.

Skupina si vytvořila vlastní, vysoce originální styl, který čerpá i z portugalské lidové hudby - ale ve výsledném tvaru jsou tyto vazby velmi účinně zamaskovány vynalézavostí. Tak například: v jednom okamžiku své existence hráči zjistili, že k patřičné vyváženosti zvuku potřebují přidat basový akordeon, tedy nástroj, který do té doby neexistoval, a tak jim nezbylo, než si ho nechat vyrobit.

Kritika jejich tvorbu označuje termínem "impresionistická lidová hudba" - skupina ale čerpá i z tvorby moderních skladatelů, včetně Astora Piazzolly, průkopníka nového argentinského tanga. Poslední album skupiny Amplitude vzniklo na sérii koncertů v Lisabonu i dalším portugalském městě, Portu. Hudební invenci nahrávek zvýrazňuje doprovod filharmonického orchestru: vynikajícím příkladem práce s dynamikou je hned úvodní skladba alba, Heptimo, s tichým, nenápadným začátkem, který ale brzy získá dramatický náboj.

Na album Amplitude zařadila portugalská skupina Danças Ocultas koncertní verze skladeb z předešlých studiových alb. Název skladby Tarab pochází z arabštiny, a označuje propojení hudby s poezií, tancem, a v obecném smyslu vyjadřuje sílu, kterou hudba dokáže ovlivnit lidské emoce.

Název čtveřice Danças Ocultas lze přeložit Okultní tance, což ale neznamená, že by se skupina inspirovala černou magií. Hudebníci nabízejí přesnější výklad - a sice, že hrají hudbu k tancům, které jsou zatím skryté pod rouškou tajemství, protože budou teprve vynalezeny. Vedle symfonického orchestru nahrávala skupina i s významným hudebníkem Rodrigem Leão, jedním ze zakládajících členů světoznámé portugalské skupiny Madredeus.

Spustit audio