Únosce dětí ze Střekova byl obžalován ze sedmi trestných činů. Recidivistovi hrozí 12 let

V kauze unesených dětí z Litoměřicka padla obžaloba. Údajnému pachateli Zdeňku Hryščenkovi hrozí až dvanáct let vězení. Děti podle obžaloby 36letý muž unesl a věznil deset dní v garáži na ústeckém Střekově. Případ se odehrál loni na přelomu srpna a září. Státní zastupitelství obžalovalo Hyrščenka ze zbavení osobní svobody a dalších šesti skutků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Únosce držel děti deset dní v garáži na okraji Střekova. Úkryt nakonec našli samotní rodiče.

Únosce držel děti deset dní v garáži na okraji Střekova. Úkryt nakonec našli samotní rodiče. | Foto: Lucie Valášková

Hryščenko je obžalován ze sedmi trestných činů. Nejzávažnějším trestným činem je podle státního zástupce Vladimíra Jana zbavení na osobní svobodě. „Z těch zločinů bych jmenoval zločin loupeže a zločin vydírání. V případě uznání viny je obviněný ohrožen trestní sazbou v rozmezí pět až dvanáct let odnětí svobody,“ řekl zástupce. Mimo to byl Hryščenko obžalován z loupeže a vydírání.

Muž podle vyšetřování držel šestnáctiletého chlapce a o tři roky mladší dívku od jejich zmizení 28. srpna až do 7. září. Klíčovou roli v nalezení dětí sehráli jejich blízcí. "Jsem ráda, že jsme měli nějaké síly hledat na vlastní pěst a že se to vyplatilo. Když jsme úkryt s manželem našli a byla jistota, že jsou tam, byl to neuvěřitelný pocit. Z vyprávění Danečka mrazí. Je neuvěřitelné, jak silní byli," řekla ČTK už dříve chlapcova matka.

Nesnáším policii, nezachránili nás, stěžuje si unesená dívka. Dopadení 'garážového recidivisty' prověřuje inspekce

Číst článek

Děti byly drženy ve speciálně upravené garáži v ústecké čtvrti Střekov. Policii se podařilo děti objevit díky dopisu uneseného chlapce. Jeho rodiče ale nebyli spokojeni s prací policistů. Kontroly ale žádná pochybení nenašly.

Hryščenko byl už před lety odsouzen za pokus o únos a braní rukojmí malých dětí. Okresní soud v České Lípě ho potrestal sedmi lety vězení. Tehdy třiadvacetiletý recidivista z Hejnic na Liberecku se na zločiny vyzbrojil plynovou pistolí, nožem, pouty a slzným plynem. Tvář si maskoval kuklou.

Sedmileté dívky se zmocnil ve spánku v obci na Českolipsku v domě jejích rodičů. Vnikl tam zhruba hodinu po půlnoci. Chtěl dívku věznit v připraveném úkrytu a vymáhat za ni výkupné půl milionu korun. S dcerou byla v domě pouze matka. Když ji uslyšela plakat, vyběhla a dítě mu vytrhla z náručí. Pachatel si nakonec vynutil vydání 4800 korun a 100 eur. Matku připoutal k ústřednímu topení a zmizel.

V jiné obci přepadl s plynovou pistolí brzy ráno rodinný dům. Vzal si tam jako rukojmí desetiletou dívku a vyhrožoval matce únosem dítěte, pokud nedostane peníze. Žena zavolala na pomoc svého otce, pachatel se lekl, uloupil 400 korun a utekl.

ČTK, Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme