ČEZ se zatím dělit nebude, oznámil generální ředitel firmy Beneš

Na rozdělení firmy ČEZ se v současné době nepracuje. V rozhovoru pro Radiožurnál to řekl generální ředitel společnosti Daniel Beneš. Reagoval tak na zprávy, které ohlašovaly brzké rozdělení polostátního energetického gigantu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Beneš

Daniel Beneš | Foto: Filip Jandourek

„Chtěl bych všechny uklidnit, nepracujeme teď na projektu rozdělení ČEZu a nic takového na valné hromadě 2017 určitě nečekejte,“ řekl Daniel Beneš.

Lidové noviny začátkem února s odkazem na Beneše informovaly, že by se energetická firma mohla rozdělit na části kvůli protichůdným postojům akcionářů, z nichž největší je ministerstvo financí.

Beneš tehdy pro deník rozdělení blíže nepopsal. Jako příklad ale uvedl německé firmy RWE nebo E.ON, kde je má stát v jedné části společnosti menší podíl a druhá část je pouze státní. Vláda tak nemusí při rozhodování třeba o jaderných elektrárnách přihlížet k minoritním akcionářům.

Vláda a ČEZ se dlouhodobě nemohou shodnout na financování výstavby nových bloků jaderných elektráren. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš prosazuje, aby stavbu financoval samotný ČEZ. To ale firma podle deníku udělat nemůže, protože by riziko investice nesli i minoritní akcionáři.

Babiš se tehdy k rozdělení podle Lidových novin nevyjádřil, ale jeho náměstek Ondřej Landa řekl, že je to varianta, která už zazněla a kterou ministerstvo neodmítlo.

Stát nyní vlastní prostřednictvím ministerstva financí zhruba 70 procent ČEZ. Dalších 20 procent drží různé právnické osoby a zbylých deset procent fyzické osoby.

Celý rozhovor s Danielem Benešem nabídne Radiožurnál po 17. hodině v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

ČTK, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme