Roztržka mezi Tureckem a Nizozemskem pokračuje. Ankara předvolala velvyslance a podala stížnost

Napětí mezi Tureckem a Nizozemskem kvůli nevpuštění tureckých ministrů má další pokračování. Turecké ministerstvo zahraničí si v pondělí předvolalo nizozemského velvyslance a do Haagu poslalo stížnosti na jednání s tureckými představiteli a demonstranty. Proti těm v noci znovu zasahovala nizozemská policie tentokrát v Amsterodamu a zadržela šest protestujících.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proti zpočátku poklidné demonstraci asi 250 Turků v Amsterdamu zasáhli policejní těžkooděnci.

Proti zpočátku poklidné demonstraci asi 250 Turků v Amsterdamu zasáhli policejní těžkooděnci. | Zdroj: Reuters

Proti zpočátku poklidné demonstraci asi 250 Turků zasáhli policejní těžkooděnci poté, co účastníci pochodu odmítli akci ukončit. Místo toho začali na policisty házet kameny a skandovat nacistická hesla.

K postupu nacistů přirovnává Ankara i zákroky nizozemské vlády. Ta o víkendu odmítla do země vpustit dva turecké ministry, kteří chtěli v Rotterdamu mezi tureckou diasporou agitovat pro posílení pravomocí prezidenta Erdogana v dubnovém referendu.

Vyhrocený spor s Ankarou se rázem stal hlavním tématem před středečními nizozemskými volbami. Měl by dominovat i pondělní jediné televizní debatě dvou hlavních favoritů - premiéra Marka Rutteho a odpůrce islámu Geerta Wilderse.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme