Mobilní operátory prošetří antimonopolní úřad, prověří případné zneužívání dominance

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájí vlastní šetření trhu mobilních operátorů. Chce zjistit, zda na trhu neexistuje kartel nebo někdo nezneužívá svou dominanci. Antimonopolní úřad to v pondělí uvedl v tiskové zprávě. Ještě ve čtvrtek tvrdil, že situace v oblasti mobilního volání a dat není sice uspokojivá, okamžitý zásah však neumožňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli cenám mobilních dat skončil v únoru ve funkci ministra průmyslu Jan Mládek (ČSSD), jemuž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyčítal špatnou komunikaci kolem tohoto tématu. Premiér nyní ministerstvo dočasně vede.

„Ledy se konečně hýbou," reagoval v pondělí premiér na twitteru na oznámení ÚOHS. Dodal, že v dubnu Poslanecká sněmovna projedná novelu zákona o elektronických komunikacích, která má zvýšit konkurenci na trhu a tlačit na snižování cen.

„ÚOHS zahájí v příštích dnech vlastní sektorové šetření v oblasti hlasových a datových služeb elektronických komunikací poskytovaných prostřednictvím veřejných mobilních telekomunikačních sítí. Cílem bude zjistit, zda na těchto trzích existují důvody pro zásah soutěžního regulátora," uvedl v pondělí předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Úřad chce podle něj prověřit, zda v oblasti mobilních hlasových a datových služeb nevzniká zakázaná koordinace soutěžitelů, tedy kartel nebo zneužití dominantního postavení některé z firem.

Vláda schválila novelu telekomunikačního zákona. Podle premiéra díky ní budou levnější data

Číst článek

Provádět šetření z pozice oprávněného úřadu a následně s jeho odbornými výsledky seznámit veřejnost je podle výkonného ředitele asociace mobilních operátorů Jiřího Grunda správné.

„Věřím, že krok ÚOHS přispěje k vyjasnění situace na českém telekomunikačním trhu a ve svém důsledku povede k nastartování odborné debaty na téma budoucnost digitální ekonomiky v ČR. Všichni naši členové jsou připraveni poskytnout úřadu nezbytnou součinnost," řekl.

Vodafone podle svého vyjádření věří, že nové sektorové šetření nebude mít vliv na včasné dokončení již zahájených řízení v oblasti telekomunikací, jako je například stlačování marží O2 v oblasti pevného připojení k internetu, které ÚOHS řeší od roku 2010.

„Předpokládáme, že v rámci nového šetření ÚOHS vezme v potaz také bezprecedentní sdílení sítí našich konkurentů. Pokud budeme vyzváni, budeme s ÚOHS spolupracovat," dodala mluvčí Markéta Kuklová.

Ještě minulý týden antimonopolní úřad tvrdil, že na trzích s vysokou informovaností zákazníků a častými přechody od jednoho poskytovatele k druhému často vzniká takzvané cenové následování, které není z hlediska soutěžního práva zakázané, ačkoli vede k podobným cenám. Úřad také tvrdil, že žádný důkaz o koordinaci firem nemá a na trhu není ani dominantní firma.

Sobotka jedná s kandidáty na post ministra průmyslu. Za Zemanem se chystá v příštích dnech

Číst článek

Na druhé straně ale také uvedl, že úřad soutěž v mobilních hlasových a datových službách nepovažuje za plně fungující, nemůže ale nyní v rámci své působnosti proti operátorům zasáhnout. Bude situaci dál sledovat a analyzovat.

Ideálním impulzem pro obnovení soutěžního prostředí by podle něj byl vstup čtvrtého operátora, případně posílení pozice virtuálních operátorů. Pozitivní dopad úřad očekává i od chystaných legislativních změn.

Český telekomunikační úřad je podle mluvčího Martina Drtiny připravený poskytnout plnou součinnost a předat kolegům všechna potřebná data a přispět i konzultací.

„Sami pokračujeme ve vlastním vyhodnocování, zda je trh mobilních služeb vhodný k regulaci ex ante, tedy regulaci ze strany ČTÚ," doplnil.

Vláda minulý týden podpořila novelu zákona, která podle premiéra Sobotky vytvoří tlak na pokles cen mobilních dat. Nyní novela míří do Poslanecké sněmovny.

Předpis podle předkladatelů víc chrání spotřebitele, zvyšuje pravomoci ČTÚ a zajistí přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2. Operátoři ale tvrdí, že novela ceny pro zákazníky nesníží, protože zvýšení pokut firmám bude působit opačně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme