Vystoupení Polska z unie je hloupost, tvrdí Kaczyński. Spor o Tuska je osobní

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński popřel spekulace o plánu polské vlády na vystoupení z Evropské unie. Odmítl i spolupráci jeho strany s francouzskou kandidátkou na prezidenta Marie Le Penovou a její Národní frontou. Podle čerstvého průzkumu agentury IBRiS je proti vystoupení z unie 78 % Poláků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jarosław Kaczyński na pondělní tiskové konferenci

Jarosław Kaczyński na pondělní tiskové konferenci | Zdroj: Reuters

Jarosław Kaczyński označil plány na „polexit“ za hloupost. „Nápady tohoto typu jsou jednoduše podvod, manipulace a nic víc,“ uvedl nejmocnější polský politik na speciální tiskové konferenci.

O vystoupení z Evropské unie se začalo psát po zvolení Donalda Tuska předsedou Evropské rady a následné zlobě polské vlády.

Tusk nemá čas, svědčit nebude. Varšava ho předvolala kvůli spolupráci rozvědky s Rusy

Číst článek

Ta byla jako jediná z osmadvaceti členských států proti pokračování Tuska ve funkci „evropského prezidenta“ a vedla proti jeho osobě ostrou negativní kampaň.

Podle Kaczyńského byl spor o Tuska osobním sporem. „Pře o Tuska měla osobní rovinu, my to neskrýváme,“ potvrdil poslanec motivace tažení polského kabinetu proti Tuskovi. Kaczyński činí Tuskovu administrativu zodpovědnou za leteckou katastrofu u Smolenska v roce 2010. Při té zemřel i prezident Lech Kaczyński, dvojče Jarosława.

Donald Tusk na summitu Evropské unie. | Foto: Reuters

Podle víkendového vyjádření ministra zahraničních věcí Witolda Waszczykowského (PiS) vláda musí pracovat na drastickém snížení důvěry v unii. „Musíme drasticky snížit důvěru v Evropskou unii, začít s negativní politikou vůči EU," uvedl ministr.

Vládu za její jednání ostře kritizují opoziční strany. Občanská platforma si vyžádala o plánu informace.

Za smrt prezidenta u Smolenska můžou Rusové, tvrdí polský ministr. Trump slíbil Varšavě pomoc

Číst článek

Problémy Evropské unie podle Kaczyńského vyžadují hlubší reformy. Členění unie na dvě rychlosti důrazně odmítl. Podle polského deníku Rzeczpospolita vyjádřila ochotu spolupracovat při reformování EU s Kaczyńskim Marine Le Penová, francouzská kandidátka na prezidentku.

Kaczyński takové informace odmítl. „S paní Le Penovou máme asi tolik společného jako s Putinem,“ uvedl politik na tiskové konferenci.

Případný plán polské vlády na polexit by se zřejmě nesetkal s velkým pochopením. Podle čerstvého průzkumu agentury IBRiS je proti vystoupení z unie 78 procent Poláků. Z průzkumu společnosti vyplynulo, že nejvíce euroskeptičtí jsou mladí lidé mezi 18 a 26 lety.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme