Obětí sesuvu skládky na chudinskou čtvrť v Etiopii je už nejméně 65, hlavně žen a dětí

UVNITŘ VIDEO. Sobotní sesuv odpadků na skládce na okraji etiopské metropole Addis Abeby si už vyžádal nejméně 65 obětí, většinou žen a dětí, informovala v pondělí agentura AFP s odvoláním na místní představitele. Desítky lidí se stále pohřešují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv na skládce v Etiopii má už 35 obětí, další se pohřešují

Sesuv na skládce v Etiopii má už 35 obětí, další se pohřešují | Zdroj: ČTK

Jejich naříkající příbuzní, svírající v ruce fotografie svých blízkých, podle agentury AP lemovali úzké cesty v blízkosti skládky. Policisté se jim snažili zabránit ve vstupu na místo neštěstí, kde pokračují záchranné práce. Osmadvacet zraněných bylo od soboty převezeno do nemocnice.

Odpadky v sobotu večer zavalily skoro 50 provizorních obydlí chudých lidí. Skládka Koshe (v amharštině "špinavá"), existuje už 50 let a patří mezi největší v zemi. Žijí na ní stovky lidí, mnozí tam hledají jídlo a předměty, které by mohli zužitkovat.

Podle místních obyvatel mohly být příčinou neštěstí práce na povrchu skládky. Úřady se tam za pomoci těžké techniky snaží haldy snížit.

"Ve snaze podobným incidentům v budoucnu předejít, jsme osoby, které zde žijí, přemístili do center pro mládež v jiných částech města," řekl mluvčí města Amare Mekonen.

Etiopie se snaží v posledních letech investovat do ochrany životního prostředí a v budoucnu například plánuje odpadky používat jako energetický zdroj. Země má jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik v Africe. Od loňského října ale v Etiopii kvůli politickým protestům, které si vyžádaly několik obětí, panuje výjimečný stav.

Sesuv na skládce v Etiopii zabil hlavně ženy a děti. | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme