CIA může útočit drony na podezřelé z terorismu. Dostala svolení prezidenta

Americký prezident Donald Trump povolil Ústřední zpravodajské službě (CIA) útoky na podezřelé z terorismu s využitím bezpilotních letounů. Informoval o tom v noci na úterý americký deník Wall Street Journal. Dosud měla povolení k útokům drony pouze americká armáda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper | Foto: flickr.com, CC BY-NC 2.0, Defence Images

Bílý dům zprávu zatím nijak nekomentoval. Podle listu Wall Street Journal nařízení ještě veřejně neoznámil.

Deník krok označil za odklon od dosavadní spolupráce mezi CIA a armádou. V praxi to funguje tak, že tajná služba CIA využívá drony pouze k vyhledání a sledování podezřelých. Samotný útok ale provádí armáda.

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa tak může podle amerického listu vést ke sporům mezi tajnou službou a armádou o to, kdo má jakou úlohu.

Trump po nástupu do funkce opakovaně hovořil o tom, že tažení proti teroristům a obzvláště proti radikálnímu hnutí Islámský stát bude jednou z jeho priorit.

CIA už v minulosti povelení zabíjet pomocí dronů měla. S útoky bezpilotními letouny na podezřelé z terorismu začala administrativa prezidenta George Bushe mladšího po útocích na New York a Washington z roku 2001.

Bývalý prezident Barack Obama sice počet útoků drony typu Predátor a Reaper ještě dále rozšířil, ale omezil pravomoci tajné služby. Jedním z cílů bylo zpřístupnit veřejnosti více informací o útocích dronů.

CIA totiž v rámci zpravodajského krytí například nemusela zveřejňovat počty zabitých, zatímco armáda musela informace poskytnout.

Spojené státy čelí kvůli těmto útokům kritice doma i v zahraničí nejen kvůli chybám, při kterých umírají nevinní civilisté. Jedním z argumentů je, že útoků amerických bezpilotních letounů v Afghánistánu, Pákistánu, Jemenu nebo Somálsku využívají teroristé k propagandě a ve výsledku tak víc radikálů vytvářejí, než jich zabijí.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme