Kauza Dieselgate v Česku. Čtyři majitelé aut podali kvůli emisnímu skandálu žalobu

První čtyři Češi podali žalobu kvůli emisnímu skandálu Dieselgate. Zjistil to server Seznam Zprávy. Dohromady požadují odškodnění 510 tisíc korun po Škodě Auto a Volkswagenu. Žalují je za to, že jim firmy do aut namontovaly software falšující laboratorní výsledky měření zplodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Češi v žalobě uvádí, že odhadovaná maximální cena odškodnění může být více než 21 miliard korun, dočtete se na serveru Seznam Zprávy. Tuto sumu odvodili od kompenzace, kterou Volkswagen zaplatí ve Spojených státech.

V Česku takto postižených vozů jezdí asi 165 tisíc. Kdyby se k žalobě připojili všichni, požadavek na odškodnění vyroste na částku přes 20 miliard.

Volkswagen musí zaplatit 4,3 miliardy dolarů za chyby v Dieselgate

Číst článek

Seznam Zprávy informuje, že majitelé aut Škoda a Volkswagen poslali žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 8. Žaloba vychází z toho, že Volkswagen se k manipulacím přiznal. Také podle nich šlo o jasný podvod a pohrdání zákazníky, aby koncern ušetřil na drahých protiemisních opatřeních.

„Žalovaný však svým lstivým, úmyslným jednáním negativně ovlivnil rozhodnutí spotřebitelů a zneužil jejich neznalost k vlastnímu prospěchu," píše se podle serveru v obžalobě.

Volkswagen i Škoda Auto oponují, že k odškodňování není důvod. Auta běžně procházejí technickou kontrolou a vyšší spotřebu nebo menší životnost motoru po přehrání softwaru zatím nezávislé testy neodhalily.

Barbora Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme