Daň z nemovitosti lze platit elektronicky. Finanční správa chce ušetřit na složenkách

Na zaplacení daně z nemovitosti je ještě dost času. Termín vyprší až na konci května. Pokud ale lidé chtějí zaslat potřebné údaje pro platbu e-mailem, a nikoli složenkou, musí to finančnímu úřadu oznámit nejpozději ve středu. Novinku letos zavedla finanční správa hlavně proto, aby ušetřila na složenkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

Pokud chtějí lidé platit daně z nemovitosti elektronicky, mají dvě možnosti. Buď si počkají, až přijde složenka, a přepíšou údaje z ní do internetového bankovnictví.

A nebo si mohou nechat zasílat údaje potřebné pro zaplacení daně elektronicky. V e-mailu obdrží lidé stejné informace, jako jsou na složence - ať už jde o výši daně, či číslo účtu, na které peníze poslat.

Audit příjmů Babiše nesedí s jeho majetkovým přiznáním. Liší se o desítky milionů

Číst článek

Pokud ale chcete tuto službu využít, musíte nejpozději do středy 15. března podat žádost na finanční úřad. „Stačí, když si podá na příslušný finanční úřad žádost, ale měl by to stihnout nejpozději do 15. března. Formulář k této žádosti je k dispozici na internetových stránkách finanční správy. Formulář zájemci o tuto službu vyplní a doručí na finanční úřad,“ informovala Petra Petlachová, mluvčí finanční správy.

Pokud mají lidé datovou schránku, musí žádost odeslat elektronicky. V ostatních případech je to možné buď poštou, nebo návštěvou přímo na pobočce úřadu.

Ušetří stát

Díky službě lidé neuspoří peníze, ale čas. E-mail bude obsahovat QR kód. Díky němu je možné platit přes internetové bankovnictví nebo mobilní aplikaci, aniž byste ručně vypisovali číslo účtu.

Komu se sníží náklady, bude hlavně stát. Ten totiž na každé neodeslané složence získá 12 korun. Kdyby tedy službu využili všichni ze čtyř milionů poplatníků, stát by ušetřil skoro 46 milionů korun. Zatím si o ni ale zažádalo jen přes 52 tisíc lidí.

Daň z nemovitosti musí platit všichni ti, kdo vlastní byt, dům, pozemek nebo jinou nemovitost. Přiznání k dani z nemovitosti museli do konce ledna podat všichni, kteří získali nemovitost loni. Ostatní musí daň pouze zaplatit.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme