Komise OSN: miliony lidí v Damašku loni připravil o vodu armádní letoun, šlo o válečný zločin

Vyšetřovací komise OSN obvinila syrské letectvo, že loni v prosinci úmyslně bombardovalo vodní zdroj u Damašku. Bez vody se tak ocitlo na 5,5 milionu lidí, informují zahraniční média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Damašek

Damašek | Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Komise došla také k závěru, že únorový útok na objekt syrského Červeného půlměsíce v Idlibu byl zřejmě záměrnou akcí syrského či ruského letadla a že čin spadá do kategorie válečných zločinů. Při tomto náletu, který způsobil velké materiální škody, bylo zraněno několik lidí včetně ředitele pobočky.

Vodní zdroj pro Damašek je v údolí Barada, které do ledna ovládali povstalci. Boje tam pokračovaly i přesto, že v prosinci bylo v Sýrii ohlášeno příměří. Povstalci se nechali z místa evakuovat po šesti týdnech tvrdých bojů až na konci ledna.

V Sýrii vypukl boj o vodu. Asadova armáda se snaží dobýt údolí, které zásobuje Damašek

Číst článek

Nezávislá vyšetřovací komise OSN, která se zabývala tímto případem, dospěla k závěru, že nemá důkazy, že by povstalecké skupiny vodní zdroj záměrně znečistily nebo demolovaly, jak tvrdila syrská armáda.

V kazašské metropoli Astaně má v úterý začít třetí kolo jednání o Sýrii. V rámci dvou předchozích se jednalo hlavně o příměří. Syrská opozice se odmítla třetího kola zúčastnit s tím, že syrský režim příměří porušuje.

Vláda v Damašku obvinila Turecko jako hlavního spojence opozice, že nesplnilo své závazky a nechalo opozici rozhovory bojkotovat. Rozhovory v Astaně organizují Rusko, Írán a Turecko. „Jestliže jeden z ručitelů poruší závazky - myslím tím Turecko - pak je třeba ptát se Turecka, proč se ozbrojené skupiny jednání neúčastní," řekl šéf syrské vládní delegace v Astaně Bašár Džaafarí.

Za Damašek se postavil jeho hlavní spojenec, jímž je Rusko. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že důvody, jimiž opozice vysvětlila svou neúčast, nepovažuje za přesvědčivé. Podle ruského ministerstva obrany je Rusko v kontaktu s opozičními veliteli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme