'Uplácel a zastrašoval tlumočníka.' Policie potřetí obvinila Íránce Zadeha

Perský podnikatel Shahram Abdullah Zadeh si vyslechl další obvinění. Policie ho od ledna stíhá kvůli podplácení tlumočníka, který pro něj překládal v Íráncově daňové kauze. Zadeh na něj podle vyšetřovatelů tlačil, aby nechodil k výslechům, a zdržoval tak vyšetřování. Zadeh označil svoje nové stíhání za nesmyslné. Policie se mu podle něj pouze snaží zkomplikovat obhajobu. Aktuálně sedí ve vazbě kvůli další kauze ovlivňování svědků. Kriminalisté ho obvinili již třikrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Shahram Abdullah Zadeh

Shahram Abdullah Zadeh | Zdroj: ČTK

"Blíže nezjištěnými pohrůžkami nutil tlumočníka, aby svou činnost neprováděl či opomíjel, za což mu následně i nabízel úplatek v nezjištěné formě," píší kriminalisté v nejnovějším obvinění.

Íránec s českým občanstvím a dalších 14 lidí se u soudu zpovídá z daňového úniku 2,5 miliardy v souvislosti s dovozem pohonných hmot ze Slovinska a Německa. Právě po obvinění v obřím daňovém případu měl k dispozici překladatele do jazyka fársí. Podnikatel si ale stěžoval, že tlumočník překládá špatně. Vadily mu také vazby na íránskou ambasádu.

Zadehovi říkali 'pán'. Svědkovi chtěl přišít kšeftování s drogami, píšou policisté

Číst článek

Policie má informace od překladatele

Podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu si však stěžoval i překladatel: policii vypověděl, že se ho Zadeh snažil ovlivňovat, aby nechodil na výslechy a vyšetřování daňových úniků se tak zbrzdilo.

Státní zástupce Michal Galát z Vrchního státního zastupitelství Olomouc nechtěl nové stíhání komentovat. "Nebudu se v této fázi k trestnímu stíhání vyjadřovat, trestní řád mi to ani neumožňuje," řekl pouze. Potvrdil ho však podnikatelův mediální zástupce Jan Jetmar. "Pan Zadeh byl znovu obviněn," řekl.

Zadeh: Nesmyslná konstrukce

Zadeh kvůli svému případu policii kritizuje dlouhodobě a pustil se do ní i tentokrát. "Celou konstrukci obvinění považuje za nesmyslnou, za snahu Vrchního státního zastupitelství Olomouc udržet ho za každou cenu ve vazbě a zbavit ho možnosti obhajoby, protože součástí obvinění je, že svědky měli být Zadehovi advokáti. Policie se je snaží předvolat a vyloučit z obhajoby," uvedl Jetmar.

Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa. Stát údajně ošidili na daních pomocí falešných daňových přiznání, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Podnikatel se do povědomí dostal především rekordní sumou 150 milionů korun, kterou zaplatil za propuštění z vazby. V té ale loni v prosinci opět skončil po zahájení stíhání kvůli ovlivňování svědků. Podle policie Íránec z cely pomocí prostředníků nabízel statisíce svědkům ve své daňové kauze, aby měnili výpovědi v jeho prospěch. Plánovali také křivé obvinění policistů. Policisté stíhají celkem šest lidí, kromě Zadeha ještě dva advokáty a policistu. Nejnovější případ uplácení tlumočníka k této větvi 18. ledna připojili.

Aktuálně tak Zadeh čelí dvěma trestním stíháním. Za daňové úniky, z nichž se zpovídá před Krajským soudem v Brně, mu hrozí až 13 let. Do kauz zasáhla Unie obhájců, která podala trestní oznámení kvůli tomu, že policisté odposlouchávali porady Zadeha s advokáty. Jejich konverzaci následně založili do spisu a měli tak přehled o taktice obhajoby. Případem se zabývá také Česká advokátní komora. (VÍCE ZDE)

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme