Bramborové recepty po mamince
Panu Josefu Blahovi je 85 let, vaří rád a inspiruje se i recepty z Apetýtu. Protože je vdovec, v kuchyni už vládne sám. Každý měsíc si pravidelně připravuje tato dvě jídla. Podle receptů, o které se s námi podělil, vařívala už jeho maminka, která pracovala v 30. letech minulého století v nemocniční kuchyni.
METYJA
Budete potřebovat:
1 kg brambor
200 g hrubé mouky
máslo
povidla
mletý perník/hrušky
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
Postup:
1. Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme.
2. Po uvaření polovinu vody vylijeme a brambory zasypeme moukou.
3. Necháme 20 minut v troubě propařit.
4. Hotový produkt pomastíme máslem a na vrch dáme kopeček povidel a posypeme buďto mletým perníkem nebo mletými hruškami.
CHAMULA
Budete potřebovat:
500 g brambor
100 g hrubé mouky
sádlo
cibule
slanina
Postup:
1. Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme.
2. Po uvaření polovinu vody vylijeme a brambory zasypeme moukou.
3. Necháme 15 minut v troubě propařit.
4. Přidáme na sádle osmaženou cibulku se slaninou.
5. Jako přílohu si můžete zvolit zeleninový salát nebo kvašené zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.