Obrovský letící uprchlický člun: Čínský výtvarník a disident Aj Wej-wej opět vystavuje v Praze

15. březen 2017

Světově proslulý současný čínský výtvarný umělec, architekt a disident Aj Wej-wej představí v Praze své nové dílo Zákon cesty. Má podobu sedmdesátimetrového nafukovacího člunu s nadživotními postavami 258 uprchlíků a je vyvrcholením jeho zájmu o globální uprchlickou krizi.

Patrně nejznámější čínský umělec se do Prahy vrací po roce, jeho poslední výstavou byl cyklus plastik čínského Zvěrokruhu. „Od okamžiku, kdy jsem ho navštívil před dvěma lety v Pekingu, kde byl ještě v domácím vězení, jsme si padli do noty a od té doby děláme společné projekty,“ říká ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Vzpomíná přitom na cestu za umělcem do Číny: „Samozřejmě mě neuvěřitelným způsobem obsáhla realita, kdy se blížíte k jeho domu, ke studiu a na každém sloupu veřejného osvětlení visí asi pět kamer a jak mně sám říkal, padesát lidí, kteří ho každou minutu sledují. To jsou zážitky, které člověka poznamenají.“

Aj Wej-wej: Zákon cesty

„Po loňské ochutnávce jeho díla, zmíněného Zodiacu, jsme se setkávali a přemýšleli, co a jakým způsobem v Praze představit. Když mně poprvé prezentoval koncept obrovského člunu s 258 uprchlíky – 258, protože je to číslo popisné jeho pekingského domu a má to tedy zase jiné, další konotace, uvažovali jsme, jestli má být na zemi, nebo letět vzduchem jako na vlně rozbouřeného oceánu. Rozhodli jsme se pro druhou, komplikovanější variantu. Vznikly nám tak mnohé technické otazníky, které jsme museli řešit,“ dodává Fajt.

Vernisáž díla je naplánovaná na 16. března, ale už o den dříve v Národní technické knihovně proběhne moderovaná diskuse, jíž se vedle Aj Wej-weje a Jiřího Fajta zúčastní také sběratelka uměleckých děl Francesca von Habsburg a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Aj Wej-wej: Prádelna

Vedle uprchlického člunu bude Aj Wej-wej v Česku vystavovat dalších pět projektů. Evropskou premiéru v Praze má také umělcův projekt související s migrační krizí nazvaný Prádelna, kdy tisíce kusů oblečení, bot a dalších předmětů zanechaných uprchlíky v opuštěném řeckém táboře v Idomeni Aj-Wej-wej zachránil, vypral, vyžehlil a uspořádal do netradiční umělecké instalace.

autoři: všt , kte
Spustit audio