Nebezpečné zboží? Ženě v letadle vybuchla na hlavě bezdrátová sluchátka

Australské úřady varují před nebezpečím poté, co na hlavě pasažérky letu z Pekingu do Melbourne explodovala bezdrátová sluchátka. Žena z nehody vyvázla s ožehlou tváří a lehčími popáleninami, informovala ve středu agentura AFP. Dopravní bezpečnost zdůrazňuje, že s dobíjecími bateriemi se v letadle musí zacházet opatrně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

screenshot-www.youtube.com-2017-03-15-11-26-45.png

screenshot-www.youtube.com-2017-03-15-11-26-45.png | Foto: Repro News Wala, Youtube

Incident se stal 19. února na palubě letu na trase Peking - Melbourne. Nejmenovaná pasažérka poslouchala hudbu prostřednictvím vlastních sluchátek na baterky, když ji vyrušil hlasitý výbuch.

„Ucítila jsem, jak mě pálí tvář. Chytila jsem se za obličej a sluchátka mi spadla kolem krku. Dál mě to pálilo, tak jsem je strhla a hodila na zem. Jiskřily a trochu hořely,“ popsala oběť nehody vyšetřovatelům z Australského úřadu dopravní bezpečnosti (ATSB).

Na místo přispěchala posádka a zalila hořící sluchátka vodou, ale baterie i její plastová schránka se roztavily a přilepily k zemi, uvedla AFP. Po zbytek letu se ve vzduchu vznášel nepříjemný pach spáleného plastu. „Lidé kašlali a dusili se celou cestu domů,“ dodala žena.

Rizikové baterie

Dopravní bezpečnost neupřesnila, jaká značka sluchátek za nehodou stojí, ale vysvětlila, že pravděpodobnou příčinou byly dobíjecí lithium-iontové (Li-on) baterie. „Výrobků na baterky přibývá a spolu s tím se zvyšuje také možnost problémů během letu,“ varoval ATSB.

Viník odhalen. Za vznícení smartphonů Samsung mohly problémy s designem a výrobou baterií

Číst článek

Úřad dodal, že pokud přístroj zrovna není používán, musí být bezpečně uložen. Náhradní baterky nepatří do odbaveného kufru a cestující by je měl mít při sobě v příručním zavazadle.

Není to první incident tohoto typu. Loni musela posádka letu Los Angeles - New York hasit jiné elektronické zařízení a v Sydney těsně evakuovali letadlo poté, co z příruční tašky jednoho z pasažérů začal vycházet kouř. Jindy se vznítily baterie v osobním čističi vzduchu, připomněla australská dopravní bezpečnost.

Li-on baterie jsou pro přenosnou elektroniku praktickou volbou, protože jsou lehké a zároveň dlouho vydrží, připomíná AFP. Mohou však být i nebezpečné, pokud je nabíjíme na vyšší kapacitu nebo příliš rychle; vznícení hrozí také v případě poškození baterie nebo výrobních chyb.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme