„Český herec se bojí zahrát emoce. Ne, že by to ale neuměl,“ říká režisér Jiří Chlumský

15. březen 2017

Sice začal studovat ekonomiku (VŠE), nakonec ale k našemu štěstí přestoupil na FAMU. Dnes točí hudební klipy, reklamy, ale i dokumenty, pohádky, seriály a na svém kontě má i několik celovečerních snímků.

Jiří Chlumský je podepsaný pod prvním hudebním klipem československé produkce po roce 1989, po kterém nadšeně sáhla i MTV. „Byla to reminiscence Michaela Kocába nazvaná Adie SA, tedy sovětská armádo,“ vzpomíná. Do vysílání hudební televizní stanice se jim tehdy líbila nejen kvůli svému politickému kontextu, ale třeba i proto, že tam vystupoval i Frank Zappa.

Humorný detektiv?

Dnes pracuje už na novém, 13dílném seriálu Inspektor Max, který vzniká v česko-slovenské koprodukci. „Je to seriál s humornými prvky, což je rozdíl proti tomu, co se teď točí jinde.“ Sice to může znít až absurdně, ale „ono komično“ tomu prý dodává hlavní postava Juraje Kukury.

Max je prý buldok, absurdní policista, kterého tak nějak nezajímá, co se kolem něj vlastně děje. Má nějaké libůstky, jako že se rád dobře oblíká nebo miluje drahá auta. Hlavně si ale ze všeho dělá srandu. Proč režisér ale vybral Kukuru?

Kukura emoce umí

„Proti našim hercům má tu obrovskou výhodu, že se nebojí emocí. Kdykoli se vám rozpláče, zasměje, lehne si, klekne, samozřejmě, že vždy v kontextu role.“ Čeští herci se prý ale vyjádřit emoce zdráhají. „Myslím, že se emocí bojí, ne že by to ale neuměli.“

Podle režiséra za to vlastně nemohou, tak vypadá i naše národní povaha. „Jako, kdybychom se za emoce styděli. V televizní a filmové tvorbě to je ale docela problém. Největší světové filmy jsou emocemi doslova nabité.“

Juraj Kukura ve hře Kukura

Herce scénářem mlátit nemusím (ale občas...)

Dokáže své emoce udržet na uzdě i sám Jiří Chlumský? „Točím dlouho, rád a často. Rozhodně ale nejsem nějaký režisérský archetyp. Kdybych byl, už dávno by mě klepla pepka.“ Nemyslí si, že by správnou cestou bylo herce mlátit scénářem, lépe je požádat o pomoc a pochválit. Ale každý je jiný a vyžaduje i odlišný režisérský přístup. „I velkého herce musíte pohladit. Pak ho ale klidně můžete i lísknout,“ dodává režisér Chlumský.

Jiří Chlumský
autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio