Atentát na justiční palác v Damašku nepřežilo 25 lidí. Další bomba explodovala v nedaleké restauraci

Sebevražedný atentát na justiční palác v Damašku ve středu nepřežilo 25 lidí, další jsou zraněni. Oznámila to syrská státní agentura SANA. Palác je v centru syrské metropole v blízkosti tržiště Hamídíja. Agentura Reuters informuje s odvoláním na syrskou státní agenturu také o druhém výbuchu, ke kterému došlo v restauraci ve čtvrti Al Rabwah. K útoku došlo v den šestého výročí zahájení syrského konfliktu a jen několik dní po útoku, při kterém zemřelo v Damašku na 70 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Justiční palác v Damašku.

Justiční palác v Damašku. | Zdroj: Reuters

První nálož explodovala uvnitř soudní budovy, která je v blízkosti rušného tržiště. Agentura o mrtvých mluví jako o civilistech. K útoku se zatím nepřihlásila žádná skupina.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že si útok vyžádal 29 obětí, většinou civilistů. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Londýna a tvrdí, že má v terénu své informátory.

Podle syrské televize bomba vybuchla v paláci, kde se řeší případy rodinného a trestního práva. Na místě jsou sanitky i záchranáři, policie se snaží dostat lidi mimo palác.

„Zavládla panika, protože výbuch byl velmi silný. Utekli jsme do knihovny v nejvyšším patře, všude bylo mnoho krve," sdělila agentuře AFP jedna advokátka, která byla v soudní budově.

Prokurátor řekl, že si útočník vybral velmi rušnou chvíli. „Snažil se dostat dovnitř, a když se mu v tom policisté snažili zabránit, vrhnul se do budovy a odpálil nálože," řekl prokurátor.

Druhý výbuch se ozval ve čtvrti Al Rabwah nedlouho po prvním incidentu. Čtvrť je od justičního paláce v centru města vzdálená asi čtyři kilometry. Podle agentury SANA nálož explodovala uvnitř restaurace a na místě je několik raněných.

Minulý týden při útoku na šíity v damašské čtvrti Báb Musála zahynulo podle SOHR přes 70 lidí, většinou iráckých poutníků. K akci se přihlásila koalice Tahrír aš-Šám, která sdružuje skupiny s vazbami na teroristickou organizaci Al-Káida. Atentát spáchali dva útočníci, kteří mířili na provládní a íránské milice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme