Slovenská vláda našla způsob, jak zrušit Mečiarovy amnestie. Návrh předloží parlamentu

Slovenská vláda našla cestu, jak zrušit sporné Mečiarovy amnestie. Dá pravomoc parlamentu, který pak může ústavním zákonem rozhodnutí z konce 90. let zrušit. Amnestie, vyhlášené v roce 1998 Vladimírem Mečiarem, pozastavily vyšetřování únosu syna exprezidenta Michala Kováče, ze kterého byla podezřelá slovenská tajná služba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Mečiar

Vladimír Mečiar | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Slovenská vláda poprvé po 19 letech přistoupila na to, že Mečiarovy amnestie lze zrušit. Teď bude řada na parlamentu. Koaliční strany ale potřebují při hlasování podporu opozice, jinak nebudou mít dostatek hlasů.

Ústavní soud bude mít podle premiéra Roberta Fica na přezkoumání dva měsíce. Pokud novelu schválí, může se obnovit vyšetřování násilného zavlečení Michala Kováče mladšího do Rakouska.

PŘEHLEDNĚ: co jsou Mečiarovy amnestie a proč se o nich na Slovensku opět mluví

Číst článek

Debata ožila filmem

Téma Mečiarových amnestií se v slovenské politice cyklicky objevuje už od roku 1998. Za tu dobu se slovenský parlament jejich zrušením zabýval už sedmkrát a nyní má „na stole“ osmý návrh. Zatímco Mečiar měl na udělení amnestií zákonné právo, dlouhodobě zaznívá kritika, že své pravomoci zneužil.

Podnětem pro nynější širokou diskusi je film slovenské režisérky Mariany Čengel-Solčanské Únos, který se na začátku letošního března začal promítat v kinech a vyvolal velký zájem slovenské veřejnosti. Film se zabývá únosem prezidentova syna a následnými událostmi, jako bylo třeba zapojení tajné služby.

Pavlína Nečásková, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme