Mynář: Bezpečnostní prověrku nepotřebuji. Byl jsem „blbej”, když jsem o ni žádal

15. březen 2017

Miloš Zeman oznámil, že bude znovu kandidovat na post prezidenta. Podle svých slov se nebude účastnit předvolebních debat, nepovede žádnou kampaň a nebude útočit na své protikandidáty. Je to správný a v praxi reálný postup? „Všichni známe pana prezidenta. Myslím si, že v debatách by byl jasným vítězem,” říká Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, který je hostem Interview Plus.

Kancléř se podle svých slov dozvěděl o Zemanově opětovné kandidatuře s mírným, asi měsíčním předstihem. Prezident na tiskové konferenci řekl, že nepovede žádnou předvolební kampaň. „Pan prezident skládá účty své práce každodenně. Před prvním mandátem slíbil občanům, že pokud ho zvolí prezidentem, bude objíždět regiony, potkávat se s občany a poslouchat jejich názory a starosti. Mohu potvrdit, že každý rok objedeme všechny kraje,” říká k tomu Mynář.


Prezident je vystavován tlaku a kampani médií dnes a denně. Jeho práce je každodenně vidět, občan České republiky si může udělat jasný obrázek bez jeho veřejných vystoupení.Vratislav Mynář

O permanentní volební kampaň z veřejných peněz podle něj ale nejde. Považuje to za dodržení slibu, který dal Zeman občanům. Nebylo by přece jen strategické jít před volbou do konfrontace se svými soupeři? „Prezident je vystavován tlaku a kampani médií dnes a denně. Jeho práce je každodenně vidět, občan České republiky si může udělat jasný obrázek bez jeho veřejných vystoupení,” odpovídá Mynář, podle kterého je prezidentovo rozhodnutí výhodou pro protikandidáty.

„Všichni známe pana prezidenta. Myslím si, že v debatách by byl jasným vítězem. Miloš Zeman se takto rozhodl, protože občané posoudí jeho práci ne podle konfrontace s protikandidáty, ale podle toho, co pro tuto zemi a její občany za posledních pět let udělal,” vysvětluje host.

Podle zveřejněného vyúčtování prezidentské kampaně Miloše Zemana za rok 2012 a 2013, které je dostupné na jeho webu, byly celkové náklady prezidentské kampaně 37 260 000 korun. Náklady na příští volby budou podle Mynáře nižší.

Udílení vyznamenání na Pražském hradě 28. října 2015. Na snímku prezident Miloš Zeman při projevu

Prezident každý týden

V programu televize Barrandov tento týden odstartuje pravidelný pořad s Milošem Zemanem, ve kterém figuruje jako jeden ze dvou moderátorů Alexandra Mynářová, manželka vedoucího prezidentské kanceláře.

„Televize Barrandov požádala pana prezidenta o tento prezidentský speciál s týdenním opakováním, ve čtvrtek by měl proběhnout první díl. Jak dlouho se bude pořad vysílat, se zatím neřešilo. Záleží na tom, jestli se to TV Barrandov bude líbit a jestli bude divácký zájem. Neznámých je spousta,” říká k tomu Mynář.

„Byl jsem blbej”

Kancléř nedostal od Národního bezpečnostního úřad bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Mynář podal odvolání, které NBÚ zamítl, a celá věc pokračuje u Městského soudu v Praze.

„Podle žádné zákonné normy ani směrnice nepotřebuji bezpečnostní prověrku. Bylo mojí chybou, že jsem o ni požádal na stupeň přísně tajné. Neexistuje nic, co by mi nařizovalo prověrku mít. Já mám bezpečnostní prověrku na stupeň vyhrazené, která mi plně stačí k vykonávání mé funkce,” tvrdí Mynář.


Ty důvody, kvůli kterým mi prověrku úřad nedal, jsou natolik dětinské až úsměvné, že si myslím, že by se celý národ rád zasmál.Vratislav Mynář

Kancléř nesouhlasí s rozhodnutím NBÚ, víc ale říci nemůže. „Ty důvody, kvůli kterým mi úřad prověrku nedal, jsou natolik dětinské až úsměvné, že si myslím, že by se celý národ rád zasmál. Do doby vyřešení těch věcí nemůžu sdělovat informace o řízení NBÚ. Celý problém je teď u Městského soudu, já jsem soud požádal, aby posoudil, jestli mám pravdu já, nebo NBÚ. S panem prezidentem jsme se dohodli, že využijeme veškeré dostupné opravné prostředky, případně i kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.”

Miloš Zeman řekl v lednovém Interview Plus, že si o nejvyšší možnou prověrku požádal Vratislav Mynář „z frajeřiny”. „Dnes se podepíšu pod slova pana prezidenta, že jsem byl blbej, že jsem tu věc udělal. Bylo to nicméně na doporučení lidí, kterým jsem věřil. Výraz ,frajeřina‘ se k tomu dostal dodatečně, byla to ale ode mě hloupost,” přiznává kancléř.

Bude kancléř kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny? Zveřejní své majetkové přiznání podle zákona o střetu zájmů? Poslechněte si celé Interview Plus s Vratislavem Mynářem >>
autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.