Zeman opět vysílá Forejta do Vatikánu, teď prý záleží na Zaorálkovi. Ministr a vláda ale mlčí

Prezident Miloš Zeman opět posílá bývalého šéfa svého protokolu Jindřicha Forejta do Vatikánu. Dopis se svým souhlasem jmenovat ho velvyslancem předal už před měsícem ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi. Vláda, která musí nový post schválit, ale v tomto směru žádné kroky nepodniká. Forejt navíc nemá ani bezpečnostní prověrku, vrátil ji po zveřejnění kompromitujícího videa. Jak ji mohl vůbec získat šetří policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

setkání Miloše Zemana s velvyslanci, Jindřich Forejt

setkání Miloše Zemana s velvyslanci, Jindřich Forejt | Foto: Martin Svozílek

“Vážím si práce, kterou vykonal. Asi před měsícem jsem předal za přítomnosti ředitele Kmoníčka ministrovi zahraničí dopis, kde potvrzuji svůj souhlas s jeho jmenováním do funkce velvyslance ve Vatikánu. Tento souhlas dala již vláda Petra Nečase a teď už záleží jen na ministru zahraničí, co s tím udělá,” řekl Zeman tento týden Blesku.

Ministerstvo zahraničí odmítá prezidentův krok a případné diskuse o Forejtově cestě do Vatikánu jakkoli komentovat. Z neoficiálních informací, které získala redakce Neovlivní.cz, ale ministerstvo zahraničí nepodniká pro Forejtovo jmenování žádné kroky. A podle Neovlivní.cz to není pouze Zaorálek, kdo může rozhodnout.

“Musí to být schváleno od kabinetu, který právě vládne. A vláda Bohuslava Sobotky v tom neučinila zatím vůbec nic a nevypadá, že by se to změnilo. Prezidentovo schválení na tom vůbec nic nemění,” citují Neovlivní.cz svůj zdroj blízký Strakově akademii.

Úředníci diplomacie a úřadu vlády, kteří mají vysílání velvyslanců na starost, totiž upozorňují, že na diplomatický post by neměl vycestovat nikdo bez bezpečnostní prověrky. A Jindřich Forejt prověrku, která má zaručit důvěryhodnost dané osoby, vrátil po incidentu s nahrávkou, která jej měla kompromitovat.

Navíc podle Neovlivní.cz policie začala prověřovat, jak vůbec mohl Jindřich Forejt svoji původní prověrku získat. "Ukázalo se totiž, že se v jeho případě neprovádělo takzvané zpravodajské šetření, které proklepává soukromí žadatele o prověrku. Není to sice nezákonný postup, ale jde proti smyslu celých prověrek,“ píše.

Forejt po odchodu z Hradu pracuje o svého dalšího bývalého šéfa Václava Klause v jeho institutu.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme