Turecko přerušilo spolupráci s NATO. Může blokovat společné projekty s partnerskými zeměmi

Turecko přerušilo spolupráci s ostatními členskými státy NATO a zeměmi ve vojenském partnerství s aliancí, zřejmě v rámci kulminujícího diplomatického sporu s Nizozemskem a Německem. Podle úředních a neoficiálních zdrojů v alianci, které cituje agentura Reuters, Ankara zablokovala některé akce plánované pro letošní rok, včetně vojenských cvičení, politických akcí či plnění civilních projektů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan. | Zdroj: Reuters

Zatímco přímo v rámci aliance může jednotlivý členský stát nespolupracovat v zásadě pouze vlastní neúčastí na tom či onom projektu, blokovat může rozhodování o projektech s partnerskými, ale nečlenskými zeměmi. Turecko tak zkomplikovalo spolupráci s Rakouskem, které je vůči Ankaře v posledních měsících velmi kritické, a dopady mohou jeho kroky mít i na spolupráci se Švédskem či Gruzií.

Rakouské ministerstvo obrany již oznámilo, že v ohrožení je například plán společné mise v Kosovu v rámci společných výcvikových programů. Naopak již rozjeté projekty by již postiženy být neměly.

Nizozemci den před volbami řeší spor s Turky. Na tango jsou potřeba dva, řekl premiér

Číst článek

Rakousko loni kvůli migrační krizi doporučilo přerušit v zásadě váznoucí přístupové rozhovory Evropské unie s Tureckem. V posledních dnech zakázalo na svém území agitaci tureckých vládních činitelů ve prospěch ústavních změn posilujících pravomoci tureckého prezidenta, o nichž se rozhodne v dubnovém referendu.

"Doufáme, že možná některé (plány) se uskuteční v pozdějším termínu," sdělil jeden z činitelů NATO. "Problém je politický. Doufáme, že se situace uklidní po referendu," dodal.

Turecká blokáda má vliv na fakticky všechny zahraniční mise NATO, jichž se účastní některé či většina z 22 partnerských států aliance, a to nejen v Kosovu, ale třeba i v Afghánistánu.

Diplomat z jedné z partnerských zemí upozornil, že čím déle potrvá současné napětí mezi Tureckem a Evropou, tím nastane víc škod, jak se budou váznout nebo budou rušeny různé akce. "Utrpí interoperabilita spojenců v NATO a partnerských zemí," řekl.

Prakticky na bod mrazu klesly v současné době vztahy Turecka nejen s Rakouskem, ale hlavně s Německem a Nizozemskem, kde rovněž úřady všemožně brání politické aktivitě tureckých vládních činitelů. Ti se snaží ovlivnit ve svůj prospěch silnou tureckou menšinu, která v daných státech žije a může se zúčastnit referenda.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme