Nizozemské volby vyhráli liberálové premiéra Rutteho, populista Wilders uznal porážku

Středeční parlamentní volby v Nizozemsku jasně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii premiéra Marka Rutteho. Ve 150členném parlamentu bude mít 33 křesel. Po sečtení zhruba 95 procent volebních okrsků je jasné, že na druhém místě s 20 mandáty skončila nacionalistická Strana pro svobodu Geerta Wilderse, která za lidovci oproti očekáváním výrazně zaostala. Wilders již Rutteho vítězství uznal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geert Wilders

Geert Wilders | Zdroj: Reuters

„Patříme rovněž mezi vítěze voleb, získali jsme nová křesla," řekl Wilders s odkazem na odhady i první výsledky, podle kterých si PVV oproti stávajícím 15 mandátům o několik poslanců polepšila. "(Naše) vítězství ale není takové, v jaké jsme doufali," dodal.

Premiér Mark Rutte v povolebním vystoupení řekl, že Nizozemci po brexitu a amerických volbách ukázali, že dokážou říct ne populismu, který podle něj představuje Wilders.

K volbám v Nizozemsku přišlo nejvíc lidí za 30 let. Wilders nenaplnil očekávání

Číst článek

„Nevím, co tím měl na mysli. Ukazuje, že jsou dobří a špatní populisté. Sám sebe nevnímám jako populistu, ale on naznačuje, že jsem špatný populista a nějaký druh nacisty," reagoval Wilders a na Twitteru Ruttemu vzkázal, že se ho ještě nezbavil.

Uvedl také, že by byl rád přizván ke koaličním jednáním o budoucí nizozemské vládě, a zároveň prohlásil, že PVV bude vůči vládě tvrdou opozicí.

Krátce před 5.00 SEČ byly spočítány hlasy v 366 z 388 volebních okrsků. Sčítání hlasovacích lístků ve zbývajících okrscích se tak může protáhnout, podle agentury ANP je možné, že na dokončení sčítacího procesu bude nutné vyčkat až do pátku.

Premiér Rutte potřebuje do koalice strany s dalšími aspoň 43 poslanci, aby měl v parlamentu většinu. Zatím to vypadá, že mu budou stačit aspoň další tři strany. Mohlo by jít o Křesťanské demokraty, levicovou stranu Demokrati 66, kteří skončili na třetím a čtvrtém místě se ziskem 19 křesel. Další by mohli být zelení, kteří jsou dalším vítězem voleb, protože počet svých mandátů zčtyřnásobili. Po posledních volbách trvalo vyjednávání zhruba 50 dní, a to šlo o jen o koaliční dohodu mezi dvěma stranami. Formálně vyjednávání navíc začne až po oficiálním vyhlášení výsledků voleb 21. března.

Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) si oproti výsledkům voleb z roku 2012 o osm křesel pohoršila, i tak ale zůstává na politicky rozdrobené scéně nejsilnější stranou. Třetí místo připadlo Křesťanskodemokratické výzvě (CDA) a čtvrté Demokratům 66, obě formace získaly po 19 křeslech.

Socialistická strana (SP) a Zelená levice (GL) mají shodně 14 poslanců. Zatímco si SP oproti minulým volbám o jeden mandát pohoršila, ekologická strana se ziskem 10 nových poslanců zaznamenala mimořádný úspěch.

Mezi hlavní poražené patří Strana práce (PvdA), která dosud měla 38 křesel a která se nově bude muset spokojit jen s devíti mandáty. Do parlamentu se dostalo ještě šest dalších stran, které získaly od dvou do pěti křesel.

Sestavit vládu bude složité

Šéfa vítězné strany Rutteho teď čekají složitá koaliční jednání. Současná koalice liberálů se Stranou práce musí skončit kvůli drtivému propadu labouristů. K vytvoření většinové vlády bude nyní potřeba dohoda nejméně čtveřice stran. S lídry některých z nich si Rutte hned po volbách volal.

K vítězství ve volbách mu už telefonicky gratulovala německá kancléřka Angela Merkelová a prostřednictvím Twitteru své gratulace poslal lucemburský premiér Xavier Bettel. Na sociální síti výsledek okomentoval také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Mark Rutte | Foto: Reuters

Někdejší předseda evropského parlamentu Martin Schulz prohlásil, že se mu ulevilo, když zjistil, že strana Geerta Wilderse prohraje. Dodal, že je třeba bojovat za otevřenou Evropu.

Francouzský prezident Francois Hollande ve čtvrtek pogratuloval Ruttemu a řekl, že výsledek nizozemských je vítězstvím proti extremismu. „Prezident srdečně gratuluje Marku Ruttemu k jeho jasnému vítězství proti extremismu,“ stojí v prohlášení, které vydala prezidentova kancelář.

Rutteho vítězství by podle agentury Reuters mohlo zmírnit obavy v tradičních francouzských politických kruzích z popularity Národní fronty vedené Marine Le Penovou.

Největší volební účast za 30 let

O účast ve volbách byl tradičně velký zájem. Už průběžně zveřejňované údaje o počtu hlasujících naznačovaly, že k volebním urnám přijde více voličů, než tomu bylo před pěti lety, kdy účast dosáhla 75 procent. Odhad agentury Ipsos uvádí, že nyní hlasovalo 81 procent voličů.

Dosud nejvyšší, 88procentní účast byla zaznamenána v roce 1977. Aktuální propočet udává účast 77,7 procenta, tento údaj nicméně není konečný.

O nizozemských volbách, které byly ostře sledované médii i politiky prakticky v celé Evropě, se ve čtvrtek ráno psalo také v zahraničním tisku. Německý list Die Welt mluví o vítězi voleb Markovi Ruttem jako o evropském hrdinovi. Podle článku se neraduje jen Haag, ale celá Evropa.

Francouzský tisk se zase zaměřil na vysokou účast. List Le Figaro v jednom z komentářů zmínil, že pokud by k volbám přišel i stejný počet Francouzů, byla by to špatná zpráva pro Národní frontu Marine Le Penové. Britský Guardian píše zase o pohodlném vítězství lidové strany. Zamýšlí se už také nad tím, s kým by mohl Mark Rutte složit koalici.

ČTK, Filip Nerad, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme