Rozpočet podle Trumpa: více na armádu, bezpečnost a dopravu. Méně na vše ostatní

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek předloží Kongresu návrh masivních rozpočtových škrtů, které se dotknou prakticky každého federálního úřadu. Výjimkou budou podle agentury Bloomberg jen výdaje na armádu, bezpečnost a dopravu. Největší škrty čekají agenturu pro ochranu životního prostředí a ministerstvo zahraničí, s čímž šéf diplomacie Rex Tillerson souhlasí. Na obranu chce Trump podle Reuters v nadcházejícím fiskálním roce přidat 54 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu korun), což je o deset procent více, než má armáda k dispozici nyní. Podle listu The Wall Street Journal je jisté, že Trumpův návrh narazí v Kongresu na ostrý odpor.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Zdroj: Reuters

Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) má podle návrhu počítat se škrty ve výši 31 procent a jak napsal list The New York Times, ocitne se na svém nejnižším rozpočtu za minulých 40 let. Bude to znamenat drastické snížení financování výzkumu o klimatických změnách, zavření programů na ochranu životního prostředí včetně těch, které předtím podporovali jak demokraté, tak republikáni.

V médiích se objevilo Trumpovo daňové přiznání. USA připravil o miliony dolarů, tvrdí experti

Číst článek

"Rozpočet, který staví Ameriku na první místo, činí z bezpečnosti našich obyvatel prioritu číslo jedna, protože bez bezpečnosti nemůže být žádná prosperita," uvedl Trump v doprovodné zprávě rozpočtového plánu s názvem Amerika na prvním místě: Rozpočtový plán na to, jak učinit Ameriku opět skvělou.

Zákonodárci z obou táborů dali podle The Wall Street Journal najevo, že nehodlají Trumpovy hluboké škrty podpořit. Pro některé agentury by realizace rozpočtu znamenala propuštění federálních pracovníků, EPA by musela zrušit až 3200 pracovních míst.

Devítiprocentní zvýšení výdajů na obranu, které je podle Reuters největší od dob prezidenta Ronalda Reagana, slibuje okamžité peníze na připravenost jednotek k boji proti teroristickému hnutí Islámský stát či na pořízení nových lodí, letadel a zbraní. Ze sedmiprocentního navýšení se může těšit i ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které je má upotřebit k deportování přistěhovalců bez dokladů. Více peněz - o šest procent navíc - chce Trump poskytnout i vojenským veteránům.

Peníze chce Trump i pro vybudování zdi na hranicích s Mexikem. Bariérou chce zastavit nelegální migraci do USA a pašování drog. Ještě pro letošní fiskální rok na zeď prezident žádá 1,5 miliardy dolarů (38 miliard korun) a pro nadcházející rozpočet 2,6 miliardy dolarů (65,5 miliardy korun).

Ministerstvo zahraničí se bude muset vyrovnat s rozpočtem nižším o 29 procent. Tillerson k tomu v Tokiu řekl, že dřívější úroveň výdajů úřadu byla neudržitelná. Dodal, že ochotně přijímá výzvu, kterou pro jeho úřad Trumpův rozpočet představuje. Škrty se u tohoto ministerstva budou týkat především programů na mezinárodní a rozvojovou pomoc.

Americký prezident Donald Trump vystupuje z letadla | Foto: Reuters

Méně na památky i knihovny

Další škrty jsou plánované v oblastech energetiky (šest procent), vzdělání (14 procent) či bydlení (12 procent). O zhruba jedno procento méně než nyní má dostat také Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Škrty se týkají i ministerstva vnitra, které přichází o 12 procent, neboli o 1,5 miliardy dolarů. V USA pod ministerstvo vnitra nespadají bezpečnostní složky a škrty se dotknou správy národních parků i historických památek.

Ačkoli se čtyřprocentními škrty se počítá i pro ministerstvo spravedlnosti, Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dostane o 249 milionů dolarů více na boj proti terorismu a kybernetické kriminalitě. Administrativa zabývající se vyhošťováním imigrantů dostane o 80 milionů dolarů víc, avšak o téměř miliardu dolarů budou nižší výdaje na výstavbu věznic.

Jeden z největších resortů - ministerstvo zdravotnictví - přijde o 18 procent rozpočtu. Přičemž podrobný výpis škrtů opomíjí osud programů Medicare a Medicaid, určených občanům s nízkými příjmy a starším osobám. Více než třetina škrtů ministerstva se týká Národního ústavu zdraví (NIH), což je hlavní motor biomedicínského výzkumu, který měl dosud vždy celoplošnou politickou podporu. Podle návrhu má přijít o šest miliard dolarů, což je zhruba pětina rozpočtu ústavu. S žádnými penězi se pak vůbec nepočítá pro Národní nadaci pro umění (NEA), napsal list The New York Times. O zrušení NEA se spekuluje od ledna, kdy Trump složil prezidentskou přísahu.

O 230 milionů dolarů přijde ústav pro služby muzeí a knihoven a o 455 milionů pak společnost CPB, která podporuje vysílání veřejnoprávních televizí a rádií, zejména známých stanic PBS a NPR.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme